Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Barzani’ye göre ‘Sykes-Picot’ miadını doldurdu
islam devleti default

Barzani’ye göre ‘Sykes-Picot’ miadını doldurdu

Mesut Barzani Osmanlı topraklarının paylaştırıldığı Sykes-Picot anlaşmasının artık miadının dolduğunu, bölgede yeni bir Kürt devletinin kurulmasının gerektiğini söyledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Ortadoğu’yu şekillendiren Sykes-Picot anlaşmasının artık geçerliliğini yitirdiğini ve Kürt bölgesinin bağımsızlığı, hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söyledi. Barzani, Kürt devletinin kurulması için yeni anlaşmalara ihtiyaç bulunduğunu da kaydetti

Guardian gazetesine konuşan Barzani, “Ben artık Sykes-Picot döneminin sonuna geldiğimizi düşünüyorum. Bunu kabul edip etmemek bir şey değiştirmez, gerçek olan budur. Diplomatlar muhafazakar davranıyor ve onlar sadece son aşamalar kendi değerlendirmelerini veriyorlar. Ve bazen onlar gelişmeleri takip etmiyorlar bile” ifadelerini kullandı.

Barzani ayrıca bölgesel ve küresel güçlerin Irak ve Suriye’deki toplulukları koruyacak yeni bir anlaşma kararı alınmasının gerektiğini söyledi.

Barzani, “Artık yeni bir anlaşmanın zamanı geldi. Bu anlaşmanın mekanizması, durumu gibi ne tür anlaşma olacağı önem taşıyor. Anlaşmanın resmileşmesi ise henüz bilinmemekte. Bu süreç 100 yıl tekrarlandı. Ve hiçbir şekilde yanlışların tekrar edilmemesi gerekiyor” dedi.

Barzani, Kürdistan Yönetimi’nin bölgede bir istikrar kaynağı olarak görüldüğünü belirterek, “Kürdistan bölgesi hiçbir komşusu için tehdit değil. 15 yıllık tecrübemiz bir istikrar unsur olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’ye de değinen Barzani şöyle konuştu: “Bunu kabul edip etmeyeceklerini Türkiye ile konuşmadık. Karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Bu bizim ulusal hakkımız. Kimseye tehdit oluşturmuyoruz ve haklarımızı kullanmak için izin istemiyoruz.”

Bölgede bu konudaki tutumların değiştiğini söyleyen Barzani, “Size bir örnek vereyim. Türkiye’de Kürdistan ve Kürt ifadelerini kullanmak yasaktı, ama bir ay önce Türkiye’ye gittiğimde, Kürdistan bayrağı cumhurbaşkanlığı sarayında dalgalanıyordu” dedi.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir