Home / News / HABER / TÜRKİYE / Biden, PYD’yi PKK’dan ayrı tuttu
islam devleti default

Biden, PYD’yi PKK’dan ayrı tuttu

ABD Başkan Yardımcısı Biden vekillerle görüşmesinde PKK’yı terör örgütü olarak nitelendirirken PYD’nin ondan ayrı tutulması gerektiğini söyledi

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’de milletvekilleri ile yaptığı görüşmede, PKK’nın terör örgütü olduğunu ve silah bırakmasını gerektiğini ancak PYD’nin PKK ile aynı olmadığını söyledi.

Biden’ın milletvekilleri ile yaptığı görüşmeyi Al Jazzera’ya değerlendiren CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, PKK’nın terör örgütü olduğunu kabul ettiğini ancak PYD’yi PKK’dan ayırdığını söyledi.

Sağlar görüşmeyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Biden bizim görüşlerimizi dinledikten sonra kendi görüşlerini söyledi. Türkiye’nin demokratikleşmesi konusunda parlamenter sistemin ve meclisin gücünün önemli olduğunu söyledi. Ancak ‘anayasayı yapacak olanlar sizlersiniz, başkanlık sistemi konusunda da karar verecek olan sizsiniz’ diye ekledi.”

“PKK’NIN TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞUN U KABUL ETTİ”

PKK’nın bir terör örgütü olduğunu, silahları bırakması ve şiddete son vermesi gerektiğini söyledi. Ancak PYD’yi PKK’dan ayrı tutmak gerektiğini de belirtti. Çünkü PYD’nin IŞİD’le savaştığını ve IŞİD’in dünyanın en büyük sorunu olduğunu söyledi. ‘IŞİD hem ABD hem Türkiye için en büyğk tehlikedir’ dedi.”

AKP Diyarbakır Milletvekili Orhan Miroğlu da Biden’ın silahların bırakılması ve demokratikleşmeye dönüşün, Türkiye’nin istikrar ve güvenliğinin önemini vurguladığını belirtti. PYD ile ilgili soruya, Biden’ın örgütü terör örgütü olarak görmediğinin sinyalini verdiğini söyledi.

“PKK İLE PYD’NİN BAĞI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR”

Toplantının çıkışında gazetecilere kısa bir açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, MHP’den Oktay Vural’ın da davet edildiğini ancak iptal ettiğini söyledi, “Bir masa etrafında oturup konuşabilmek önemliydi” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, yedi milletvekilinin birkaç dakika süreyle konuştuğunu, Biden’ın açılış ve kapanışta kendi fikirlerini dile getirdiğini söyledi.

Tan, Türkiye, Suriye ve Irak’taki gelişmelerin, IŞİD ve Rusya konusunun görüşüldüğü bilgisini verdi verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biden PKK’nın hendek açmasını ve silaha başvurmasını tasvip etmediklerini, PKK’yı bir terör örgütü olarak gördüklerini söyledi. PKK’nın içerideki tutumunu eleştiriyor. PKK ile PYD’nin bağı olduğunu düşünmüyorlar. Türkiye’de siyasi mücadelenin demokratik yollarla olması gerektiğini, hükümetin bu sorunları yeni anayasa ile çözmesi gerektiğini söylüyor.

Kendileri için esas önceliğin DAEŞ’in Musul’dan çıkarılması olduğunu belirttiler. Türkiye’nin dünyanın en stratejik bölgesinde, en önemli müttefikleri olduğunu söylüyor. Buna çok güçlü vurgu yaptı.

Benim söylediğim çok açık, ben de bunu söyledim. Türkiye’deki Kürtler demokratik cumhuriyette yaşamak istiyorlar. Kürtçe anadilde eğitim, Kürtçenin kamusal alanda, resmi alanda kullanılacağı bölgesel yönetimlerin olduğu bir ülke. AKP’nin yeni anayasa yapması, PKK’nin silah dışı yöntemlerle var olması gerektiğini söyledim.”

CAN DÜNDAR’IN EŞİ VE ÇOCUKLARI İLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, MİT TIR’ları haberi nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar ve oğlu Ege Dündar ile görüştü. Ege Dündar, “Bana çok cesur bir babamın olduğunu söyledi. Gurur duymam gerektiğini söyledi.” dedi.

Ege Dündar, görüşme davetinin özel olarak yapıldığını ve diğer görüşmelerden ayrı olarak gerçekleştiğini söyledi. 

Bu arada Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de Biden ile görüşmek için Conrad Otel’e geldi.

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir