Home / News / HABER / DÜNYA / Cenevre’de görüşme bilmecesi
islam devleti default

Cenevre’de görüşme bilmecesi

Cenevre’de yapılması planlanan Suriye görüşmelerinin Cuma günü başlayıp başlamayacağına dair çelişkili açıklamalar geliyor. BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yayınladığı video mesajda görüşmelerin birkaç gün içinde başlayacağını söyledi. Mistura’nın sözcüsü ise görüşmelerin Cuma başlayacağını açıkladı. Muhalifler ise aynı fikirde değil.

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, bir video mesajla Suriye halkına seslendi. Mistura, Cenevre’deki Suriye görüşmelerinin birkaç gün içinde başlayacağını belirtirken “Müzakereler başarısız olmamalı” çağrısı yaptı. 

Mistura’nın ‘birkaç gün içinde’ ifadesindeki belirsizlik üzerine Reuters Mistura’nın sözcüsü Khawla Mattar’a görüşmelerin ne zaman başlayacağını sordu. Mattar, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Görüşmelerin yarın başlayacağını teyit ediyorum” ifadesini kullandı. 

Ancak Al Jazeera’ye konuşan muhalifler görüşmelerin yarın başlayacağına kuşkuyla yaklaşıyor.  Muhaliflerin Cenevre için oluşturduğu Yüksek Müzakere Komitesi’nden Selim el Muslet, Al Jazeera’ye demecinde “Biz görüşmelerin başlamasını istiyoruz. Ancak görüşmelerin başlamasının önündeki asıl engel sivillerin bombalanmasya ve aç bırakılmaya devam edilmesi” dedi. Bu durumun sürmesi halinde Cenevre’ye gitmeyeceklerini vurgulayan Muslet, “BM diplomatları benim konuştuğum muhalif kaynaklara görüşmelerin Cuma günü başlamasının beklenmediğini söylemişler” diye konuştu. 

Mistura’dan video mesaj

 De Mistura, BM resmi internet sitesinden de İngilizce ve Arapça yayımlanan video mesajında, Suriye halkına hitap ederek, beş yıldır devam eden savaşı sona erdirmek amacıyla Cenevre’de görüşmelerin başlayacağını söyledi. Ölüm, işkence, bombalamalara artık son verilmesi gerektiğine dikkati çeken de Mistura, görüşmelere katılacak taraflara, Cenevre-1 ve Cenevre-2 görüşmelerinin başarısız olduğunu hatırlatarak,” Bu sefer de başarısız olamayız” çağrısında bulundu.

Suriye’deki krize çözüm bulmanın zamanı geldiğini ifade eden de Mistura, mesajında Suriye halkına “Sizi asla terk etmeyeceğiz. Elimizden gelen her şeyi yapacağız ” dedi

Reuters, Al Jazeera

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir