Home / News / HABER / DÜNYA / İngiltere İngiliz aksanıyla konuşan DAEŞ militanını tartışıyor
islam devleti default

İngiltere İngiliz aksanıyla konuşan DAEŞ militanını tartışıyor

İngiltere, DAEŞ’in yeni propaganda videosunda İngiliz aksanıyla konuşan militanı tartışıyor.

LONDRA

İngiltere, DAEŞ‘in yeni propaganda videosunda İngiliz aksanıyla konuşan militanı tartışıyor.

DAEŞ’in internetten yayınladığı yaklaşık 10,5 dakikalık video, İngiliz casusu olduğu iddia edilen 5 kişinin sözde itiraflarıyla başlıyor. Arapça itirafların ardından görünen yüzü maskeli militan, İngiliz aksanıyla propaganda konuşması yapıyor.

Militan, “Bu David Cameron‘a bir mesajdır” sözleriyle başladığı konuşmasında, İngiltere Başbakanı için “embesil” ifadesini kullanıyor.

Cameron’ın “İslam devletine bir avuç uçakla meydan okuduğunu” söyleyen militan, İngiliz halkına seslenerek, DAEŞ’in İngiltere’yi istila edeceği tehdidinde bulunuyor.

Terör örgütü DAEŞ militanı, İngiliz halkına, “Elimize düştüğünüzde hükümetiniz size yardım edecek mi yoksa buradaki casuslar gibi kaderinize mi terk edecek” sorusunu yöneltiyor.

Turuncu kıyafetler giydirilmiş 5 kişinin tabancayla infaz edilmesiyle devam eden propaganda videosu, üniforma giydirilmiş 5-6 yaşlarında bir çocuğun yine İngiliz aksanıyla dile getirdiği “Kafirleri orada öldüreceğiz” sözleriyle sona eriyor.

Videoyla ilgili ayrıntılı bir resmi açıklama henüz yapılmazken, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise “Videonun farkındayız, içeriğini inceliyoruz” demekle yetindi.

İngiliz basınında videodaki militan için “yeni Cihatçı John” yakıştırması yapılırken, haberlerde istihbarat servislerinin militanın kimliğini tespit için çalışma başlattığı bilgisine yer verildi.

İngiliz basınındaki haberlerde, DAEŞ’in son dönemde Irak‘ta ve Suriye‘de kaybettiği mevzileri, yeni bir propaganda dalgasıyla telafi etmeye çalıştığı değerlendirmesine yer verildi.

Cihatçı John

DAEŞ’in geçen yıl yayınladığı videolarda yer alan İngiliz aksanlı konuşan militanın, İngiliz vatandaşı Muhammed Emwazi olduğu ortaya çıkmıştı.

İngiliz basınının “Cihatçı John” lakabını taktığı Emwazi, ilk kez geçen yıl ağustos ayında Amerikalı gazeteci James Foley’nin infaz edildiği videoda görülmüştü.

Muhammed Emwazi, daha sonra bir diğer Amerikalı gazeteci Steven Sotloff, İngiliz yardım görevlisi David Haines, İngiliz taksi şoförü Alan Henning ve Amerikalı yardım görevlisi Abdul-Rahman Kassig’in infaz videolarında da boy göstermişti.

Emwazi’nin 1988 yılında Kuveyt’te doğduğu, 1994’te ailesiyle İngiltere’ye geldiği ve Londra’nın batısında büyüdüğü ortaya çıkmıştı.

Suriye’ye yaklaşık 4 yıl önce gittiği tahmin edilen DAEŞ militanı Emwazi, kasım ayında ABD’nin bu ülkede düzenlediği operasyonda öldürülmüştü.

Muhabir: Tayfun Salcı

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir