Home / News / HABER / DÜNYA / Kerry’den Zarif’e: Krizi fırsata çevirebiliriz
İran'ın gözaltına aldığı ABD askerleri

Kerry’den Zarif’e: Krizi fırsata çevirebiliriz

İran karasularını ihlal ettiklerini ihlal gerekçesiyle gözaltına alınan ABD askerlerinin serbest bırakılması için, iki ülkenin dışişleri bakanları arasında yoğun bir diploması trafiği yaşandı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile İran Dışişleri Zarif’in 10 saat içinde ‘en az’ beş kez telefonda konuştu.

İran kara sularını ihlal eden ABD Donanması’na ait iki bot, önceki gece İran Devrim Muhafızları tarafından alıkonmuş, 10 ABD askeri de gözaltına alınmıştı. Karasularını teknik hata sonucu ihlal ettiği belirtilen askerler, ABD’nin özür dilemesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Gözaltına alınan askerlerin serbest bırakılması sürecine ilişkin gazetecilere konuşan üst düzey bir yetkili, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in yaklaşık 10 saat içinde en az 5 kez telefonda görüştüğünü ve askerlerin bir an önce serbest bırakılması için konuştuğunu söyledi.

KERRY İLE ZARİF ARASINDA TELEFON TRAFİĞİ

Yetkili, Kerry’nin Zarif’e, “Eğer bunu doğru bir şekilde yapabilirsek ikimiz için de iyi olabilecek bir olaya dönüştürebiliriz” dediğini aktardı.

Kerry’nin görüşmede bahsettiği ‘iyi olabilecek bir olay’ kavramını değerlendiren yetkili, “Sanırım Sayın Bakan’ın aklındaki, İran’ın Körfez’de sorumlu şekilde bir deniz operasyonu yürüttüğünü gösterebileceğini anlatmaktı” dedi.

‘ÖZÜR HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

İran'ın gözaltına aldığı ABD askerleri

ABD’nin İran’dan özür dilediği yönünde medyada yansıyan haberlere de değinen yetkili, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Üst düzey yetkili, son olayın İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nihai nükleer anlaşmayı etkileyeceği yönünde Kerry’nin kaygı taşıyıp taşımadığına ilişkin soruya “Bence herkesin endişesi olayın tırmanma tehlikesi ve bu konunun şüphesiz nükleer anlaşma dahil diğer konulara etki etmesiydi” ifadesini kullandı.

‘ASKERLERİMİZE KÖTÜ DAVRANILMADI AKSİNE BATTANİYE VERİLDİ’

Öte yandan ABD askerlerinin serbest bırakılmasının ardından konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, olaya ilişkin inceleme yapacaklarını söyledi.

Toner, İran basını tarafından paylaşılan videolarda Amerikalı askerlerin dizlerinin üzerine çöküp, ellerini başlarının üzerinde tuttuğu görüntülere ilişkin olarak ise “Amerikan askerlerinin kötü muameleye tabi tutulduğuna dair elimizde bilgi yok. Aksine, anladığımız kadarıyla kendilerine battaniye, uyuyacak mekan ve yemek verildi” dedi.

Buna rağmen İran tarafından rehin alınmış askerlerle yapılacak görüşmelerden sonra kararın verileceğini anlatan Toner, “Bu konudaki görüşlerimiz değişirse gerekli adımları atarız” ifadesini kullandı.

Sputnik

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir