Geçen eylülden bu yana fiili olarak Beşşar Esed rejimine destek olan Rusya’nın Halep ve çevresine yönelik bombardımanları nedeniyle evlerini terk eden Suriyeliler, Türkiye’ye doğru kaçıyor.

Göçe zorlanan Suriyeliler, yanlarına aldıkları birkaç parça eşyayla Türkiye sınırına yakın daha güvenli bölgelere geliyor. Zaman zaman yağışın etkili olduğu Azez ve çevresine kadar ulaşabilen Suriyelilerden bazıları camilerde ve arabalarında kalıyor. Kalacak yer bulamayanlar ise battaniye altına sığınıyor.

Suriyeli Nedime Şamil, hava saldırılarının artması üzerine 10 kişilik ailesiyle Halep’teki evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anlattı. Şamil, “Mahallemiz Rus bombardımanı altında kaldığı için kaçmak zorunda kaldık. Yaklaşık 20 gündür buradayız. Havalar soğuk olduğu için çocuklarımız çok üşüyor hatta dün (cumartesi) çevremizdeki çadırlarda kalan ailelerin 3 bebeği öldü” dedi.

Suriye’de yaşamın çok zorlaştığına işaret eden Şamil, Rusya’nın hava saldırında binlerce insanın hayatını kaybettiğini anlattı. Şamil, “Türkiye, savaşın başladığı günden bu yana bize sahip çıktı. Türkiye’nin kapılarını bizlere de açmasını istiyoruz. Türkiye, şu an bizi alamıyor bunun bilincindeyiz” diye konuştu.

Suriyeli Şamil ayrıca, “Çadırlarda yaşasak bile güvende değiliz çünkü Rusya her an burayı da bombalayabilir” dedi.

Rusya’nın, Azez ilçesinin yaklaşık 2 kilometre ilerisini hedef almaya başladığını dile getiren Şamil, çocuklarının bomba sesinden uyuyamadığını söyledi.

“Çok zor durumdayız”

Suriyeli Mahmut Muhammed ise Rus saldırılarının ardından 7 çocuğuyla kaçarak Türkiye sınırına yakın bölgeye geldiklerini anlattı.

atışmalarda evlerinin yıkıldığını belirten Muhammed, “Çocuklarımla sığınacak bir yer arıyorum. Kaldığımız bölge güvenli değil. Gerçekten çok zor durumdayız, günlerimiz çamurun içinde geçiyor” diye konuştu.

Suriye’den yeni göç dalgası

Suriye’de Rusya ve Esed rejimi Halep’in kuzeyine düzenlediği ağır bombardıman sonrası kentten kaçan binlerce kişinin oluşturduğu göç dalgası devam ediyor. Son dört günden bu yana ağır bombardımandan kaçan yaklaşık 20 bin Suriyeli de, Halep’in Azez kentindeki güvenli bölgelere göç etti.

Hava saldırıları nedeniyle 25 kilometre yürüdüklerini ifade eden Nafi, şunları anlattı:

“Hava saldırılarından kaçarak buraya yürüyerek geldim. Muhaliflerin bulunduğu bölgeye 25 kilometre yürüyerek ulaştım. Ayaklarımı hissedemez hâle geldim. Buradaki sağlık merkezinden ayaklarım için serum verdiler. Durumum iyi değil, Türkiye’den bizi yalnız bırakmamasını istiyorum.”

Deyrizor kentinde yaşayan Ebu Semir ise evlerinin Rus bombardımanında yerle bir olduğunu, bu nedenle yakınlarıyla birlikte çadır kente geldiğini dile getirdi.

AA