Home / News / HABER / TÜRKİYE / Kalın: ABD fotoğrafın tümünü göremiyor
islam devleti default

Kalın: ABD fotoğrafın tümünü göremiyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan ‘kara operasyonu’ açıklaması: Henüz söz konusu değil, önce çatışmaların durdurulması lazım

ABD Başkanı Obama’nın taziye amacıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradığını anımsatan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim kalın, iki lider arasında kapsamlı bir görüşme olduğunu, görüşmede Suriye ve Irak konularının da ele alındığını belirtti.

NTV canlı yayınında Funda Görey’in sorularını yanıtlayan İbrahim Kalın, iki lider arasında yapılan kritik görüşme ile ilgili “Sayın Obama, Ankara ve Diyarbakır saldırıları için taziye amacıyla aradı. Kapsamlı bir görüşme oldu, saldırılar ele alındı. Cumhurbaşkanımız, saldırılarla ilgili Obama’ya detaylı bilgi verdi. Elimizdeki bilgileri de geçtiğimiz olaydan hemen sonra paylaşmıştık. Onlara da atıfla gerekli bilgilendirmeleri yapıldı. Tabii Türk Amerikan ilişkileri birçok konuyu kapsayan bir ilişki. Dolayısıyla Suriye, Irak, terörle mücadele diğer birçok konuda ele alındı. Ondan dolayı görüşme de biraz uzun oldu. Ama özellikle son dönemde artan terör olayları karşısında Türkiye müttefiklerini yanında görmek istediğinin altını özellikle çizdi. Cumhurbaşkanımız bu noktayı özellikle ifade ettiler” dedi.

SURİYE’DE KARA HAREKATI OLUR MU?

Kalın, Suriye’de bir kara operasyonunun gündemde olup olamadığını dair “Sayın Cumhurbaşkanımız birçok kere şunu ifade etti; havadan bombalamakla olmaz. Yaşananlar da bunun ne kadar doğru olduğunu gösteriyor aslında yakın zamanda. Tabii biz “Peki karadan ne yapılmalı?” sorusuna da açık, net bir cevap verdik. “Türk askeri Suriye’ye girsin, Amerikan askeri veya Suudi askeri girsin karadan, operasyon, oralar işgal edilsin” böyle bir şey biz hiçbir zaman söylemedik” dedi.

“TSK, ANGAJMAN KURALLARI İÇERİSİNDE KARŞILIK VERİYOR”

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin angajman kuralları çerçevesindeki topçu atışına başladığının altını çizen Kalın, “Bakın, bu konuda biz pozisyonumuzu açık bir şekilde ifade ettik. Biz topçu atışına neden başladık? TSK, angajman kuralları içerisinde karşılık veriyor. Bu konuda herhangi bir geri adım söz konusu değil. Biz ulusal güvenliğimizin gerektirdiği tedbirleri orada alırız, bundan sonra da almaya devam ederiz. Şimdi burada, arada bir de Münih anlaşması yapıldı ve bunun uygulanması bekleniyor. Farklı tarihler veriliyor, dün dendi, bugün denildi, pazartesi denildi. Yani bu çatışmaların durdurulması vesaire meselesi” ifadelerini kullandı.

UÇUŞA YASAK BÖLGE ÖNEMLİ

Kalın, Türkiye’nin havadan güvenlik sağlanması durumunda muhaliflere destek için bir koridor açılması fikrine sıcak bakıp bakmadığı konusunda “Hayır, şimdi bize Amerikalıların söylediği, “No fly zone” yani uçuşa yasak bölgenin bir takım komplikasyonları var. Ki bunu geçen sene Ruslar bombardımanlara başlamadan önce söylüyorlardı. O zaman Rus hava hakimiyeti de yoktu bölgede. “Nedir bu komplikasyonlar?” dediğimizde, “Bunu kim uygulayacak, nasıl yapacağız?” Gibi, tabii o zaman Ruslar devreye girince bu iş daha da zora girmiş oldu. Fakat o zaman yapılsaydı bu, bakın şimdi sayın Merkel şimdi bunu dillendirmeye başladı “Evet, özellikle mülteciler bağlamında bir güvenli bölge kurulsa iyi olur, mülteci akımını bir miktar da olsa sınırlandırırız” diye. Bizim söylediğimiz de buydu baştan beri. Yani orada, mültecilere, Suriyeli sivillere yönelik bir güvenli bölge oluşturulması. Bunlar geciktikçe, Suriye savaşı da karmaşık hale geldikçe, bu ne yapıyor, herkes için maliyet üretiyor. Suriye halkı için de, bizim için de, bölge ülkeleri için de” değerlendirmesinde bulundu.

ERDOĞAN UZUN UZUN ANLATTI

Kalın, Ankara’da 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ABD’nin PYD’ye PYD’ye karşı bakışına nasıl etki ettiği yönündeki soru üzerine şu cevabı verdi:

“Elbette, bunu Cumhurbaşkanımız da uzun uzun anlattı. Obama da bu konudaki endişelerimizi anladığını ve bu çerçevede hareket edeceklerini ifade etti ki zaten YPG’ye de çağrı yapılmasının temel sebeplerinden bir tanesi o. O konuda bizim duruşumuz çok net ve tavizsiz. Fakat Amerikan yönetiminin de şöyle bir çıkmazı var. Şimdi DAİŞ ile mücadeleyi siz YPG’yi desteklemek üzerine inşa ettiğinizde, bu kadar daralttığınız zaman fotoğrafın bütününü kaybediyorsunuz. Şu anda DAİŞ’e karşı mücadele devam ediyor, Esed rejimiyle mücadele devam ediyor. Bütün bunların üzerine bir de Rusya’nın büyük bir askeri yığınağı var o bölgede. Bütün bunlar arasındaki ilişkileri bağlantıları gözardı edip, sadece ‘Ben YPG’ye silah göndereyim, onlar da şunu, bunu yapsın’ dediğiniz zaman, burada stratejik fotoğrafın tamamını görememiş olursunuz”

“Burada ister istemez, DAİŞ ile mücadele stratejisinin ne kadar etkin olduğu sorusu gündeme geliyor. Ama bir şey daha var burada, farz edelim ki yarın, önümüzdeki hafta DAİŞ yenildi. Yok edildi, Suriye ve Irak topraklarından sürüldü. Ki ben mevcut strateji ile bunun olabileceğine çok ihtimal vermiyorum. Böyle bir şey olduğunu düşünelim çok iyi bir senaryoyla. Suriye savaşı yine devam edecek. Esed rejimi kendi insanları öldürmeye devam edecek. DAİŞ sonrası Suriye’de tüm sorunlar ortadan kalkacak değil. Bu strateji devam ettiği sürece, Suriye savaşı, mülteciler, tüm bunlar devam edecek.”

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir