Home / News / HABER / DÜNYA / Merkel’den Türkiye’nin uçuşa yasak bölgesine destek
islam devleti default

Merkel’den Türkiye’nin uçuşa yasak bölgesine destek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölgeyi desteklediğini ilan etti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin teklifi olan, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulmasını desteklediğini açıkladı.

Stuttgarter Zeitung Gazetesi’ne konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye’de uçuşa yasak bölge tartışmalarına değinerek “Suriye’de uçuşa yasak bölgeyi destekliyorum” dedi.

Angela Merkel, “Mevcut durumda savaş tarafların hava saldırısı düzenlemesini engelleyecek uçuşa yasak bölge tarzı bir adım gerekiyor” dedi. “IŞİD’deki teröristlerle müzakare imkansız” diyen Merkel, “Ancak Esed karşıtı koalisyon ve Esed destekçilerinin bir anlaşmaya varması mümkün. Bunun faydası dokunur” ifadesini kullandı. 

TÜRK SİYASİLERİ ANLIYORUM

Suriye’deki çatışmaların beş yıldır sürdüğüne dikkat çeken Merkel, Suriye’deki durumu ise “sonsuz karmaşık” olarak nitelendirdi. Merkel, Rusya’nın Halep bölgesindeki bombalamalarının durumu daha da zorlaştırdığını söyledi. 6 milyon kişinin Suriye’de başka yerlere göç etmek zorunda kaldığına vurgu yapan Merkel; Türkiye’nin, Avrupalıların bir yandan sığınmacı almak istemezken, diğer taraftan kapıları açın çağrısı yapmasını eleştirmesini anladığını dile getirdi.

Merkel, bunun iki yüzlü bir politika olup olmadığı sorusuna ise, “Bu tutum Türkiye ile işbirliğinin temeli olamaz. Ben bunu adım adım değiştirmeye çalışıyorum” şeklinde konuştu.

UÇUŞA YASAK BÖLGE FAYDALI OLUR

Merkel, sığınmacıların Suriye’de barındırılmaları için güvenli bölge oluşturulması fikrine nasıl bakıyorsunuz? şeklindeki soruya ise şu karşılığı verdi: “Şu andaki durumda orada çatışan tarafların hiç birinin saldırmayacağı bir bölge; yani uçuşa yasak bölge olsa çok faydalı olur. IŞİD teröristleriyle görüşemeyiz. Ancak, Esad karşıtları ve tarafları arasında böyle bir anlaşma sağlanabilirse çok faydalı olur.”

“Diplomatik olarak bu savaşın durdurulması için ne gerekiyorsa yapılmalı” diyen Almanya Başbakanı Merkel, savaşın kısa sürede sona ereceğinin ise beklenmesinin gerçekçi olmayacağına dikkat çekti.

Uçuşa yasak bölge fikri daha önce Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından da gündeme getirilmişti. 

Merkel’in son Ankara seyahatinde, Avrupa’ya gelen mülteciler meselesi yanında, bu konuyla ilgili olarak da görüştüğü söylenmiş, ama herhangi bir açıklama yapılmamıştı

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir