Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Muhalifler ateşkese uyacak; Rusya’nın ise niyeti yok
islam devleti default

Muhalifler ateşkese uyacak; Rusya’nın ise niyeti yok

Rusya’dan Suriye’de yürüttüğü askeri eylemlerine ateşkesten sonra da devam edeceği haberi geldi. Suriyeli 97 silahlı grup adına yapılan açıklamada ise “Suriye’de şiddeti durdurma” anlaşmasına iki haftalığına uyacakları resmen duyuruldu. Muhalifler, İranlı Şii milislerin ateşkes dışı kalmasını da istedi.

Rusya, Suriye’de yürüttüğü askeri eylemlerine ateşkesten sonra da devam edeceğini duyururken, Suriyeli muhalifler, ateşkese iki hafta süresince uyacaklarını açıkladı. Suriyeli 97 silahlı grup adına yapılan açıklamada “Suriye’de şiddeti durdurma” anlaşmasına iki haftalığına uyacakları resmen duyurulurken, İranlı Şii milislerin ateşkes dışı kalmaları da istendi.

Rusya Devlet Başkanı’nın Basın Danışmanı Dmitry Peskov, bugün, Suriye’de muhaliflere yönelik askeri eylemlerin Suriye’de ateşkes ilan edildikten sonra da devam edeceğini bildirdi.

Peskov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hiç şüphesiz ki, Rusya Hava Kuvvetleri Suriye’de operasyonlara devam edecek. Operasyonlar bu ülkenin silahlı kuvvetlerine destek için yürütülüyor ve IŞİD, El Nusra ve BM’nin Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak ilan edilen terör oluşumlarına yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Peskov şu şekilde devam etti:
“Suriye’de ateşkes süreci başladıktan sonra bile terör örgütlerine karşı askeri eylemler sona ermeyecek. Bu Rusya Devlet Başkanı ve ABD Başkanı tarafından onaylanan bildirimin koşullarından biridir. “
Bazı sivil toplum kuruluşlarının Rus askerlerinin yaşam noktalarına ateş açtıklarına ilişkin açıklamalarına değinen Peskov, “Bu açıklamalar doğrulanmadı ve hiçbir kanıt sunulmadı” dedi.

MUHALİFLER ATEŞKESE UYACAK

Suriyeli silahlı muhalif gruplar adına açıklama yapan Yüksek Müzakere Heyeti, ABD ile Rusya arasında varılan “Suriye’de şiddeti durdurma” anlaşmasına iki haftalığına uyacaklarını resmen duyurdu. Muhalifler, İranlı Şii milislerin ateşkes dışı kalmasını istedi.

97 silahlı grubun, ‘ateşkes’ kararıyla ilgili olarak kendilerine karar alma yetkisi verdiğini duyuran Yüksek Müzakere Heyeti, “Suriye’de şiddeti durdurma” anlaşmasına, iki haftalığına uyacaklarını açıkladı. Ateşkesin rejimle kendileri arasında olması gerektiğini belirten Heyet, İranlı Şii milislerin ateşkes dışı kalmasını istedi. Yüksek Müzakere Heyeti, bir komite kurarak iki hafta boyunca rejimin saldırılarını izleme kararı da aldı.

Suriye’de iç savaş 5. yılını tamamlamak üzere. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin rakamlarına göre 370 bin kişinin ölümüne neden olan şiddetin sonlanacağına dair umutlar artıyor. ABD ile Rusya’nın 22 Şubat’ta vardığı ‘Şiddeti Durdurma’ anlaşması, gece yarısında yürürlüğe girecek. Suriye savaşında rol alan silahlı taraflara, bu anlaşmaya bağlı olup olmayacakları yönündeki kararlarını açıklamaları için bugün öğle saatlerine kadar süre verilmişti.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir