Home / News / HABER / DÜNYA / Danimarka’da Müslümanları vatandaşlıktan çıkartacak
islam devleti default

Danimarka’da Müslümanları vatandaşlıktan çıkartacak

Danimarka’da bir TV kanalında yayınlanan eski bir kayıt, ülkede yaşayan Müslümanların vatandaşlıktan çıkarılması için hükümete kapı açtı

Danimarka’da yaşayan imamların bu ülkenin “temel değerlerine” aykırı fikirleri anlatması durumunda vatandaşlıktan çıkarılacakları bildirildi.

Yetkililere göre, alınan bu aşırı tedbirler ‘radikal İslam tehdidi’ni önlemek amacıyla devreye sokulabilir. Bu teklif göçmen akınının sınırlandırılmasını isteyen Danimarka Halk Partisi tarafından önerilmişti. Kısa bir zaman önce ülkede bir televizyon kanalı yıllar önce meydana gelen bir recm çağrısı görüntülerini ekrana taşımıştı.

Müslümanları vatandaşlıktan çıkartma teklifine şu andaki hükümete muhalif olan Sosyal Demokratlar da destek verdi. The Local gazetesindeki habere göre, bu durum söz konusu yasa tasarısının mecliste onaylanması anlamına geliyor.

Göç konuları ile ilgilenen Halk Partisi temsilcisi Martin Henriksen Berlingske gazetesine, Danimarka anayasasının sadece belli bir ölçüde din özgürlüğünü garanti ettiğini söyledi.

Henriksen, “Anayasa bireylere, kamu düzeni ahlakına aykırı hareket etmedikçe inanç özgürlüğü veriyor. Ancak bir imam recmden yana olduğunu ya da kadını dövmenin doğru iş olduğunu söylerse, bu kamu düzenine aykırı bir iştir ” dedi.

Henriksen “Bu imamların bazılarının Danimarka vatandaşlığından çıkarılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Aarhus şehri camisi yönetim kurulu başkanı Usame Al-Saadi, gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada, bu tarz sert uygulamanın radikalliği yatıştırmayacağını, aksine onu daha da yaygınlaştıracağını söyledi.

Danimarka Başbakanı Lars Rasmussen’in camilerin radikalleşmesi konusunu çeşitli partilerin temsilcileri ile birkaç toplantıda değerlendireceği de haber verildi.

Danimarka Halk Partisi bu camilerin kapatılmasını isterken, Kültür Bakanı Bertel Haarder, imamların nikah kıyma yetkilerini elinden alacağını söylemişti.

Danimarka ulusal TV kanallarından TV2, genellikle Arapların devam ettiği camilerde yaptığı eski tarihli gizli kamera çekimlerini yayınlamaya devam ediyor.

Aarhus’ta bulunan Fredens Moske (Huzur Camii) adlı camide Pazar günleri öğle namazının ardından şeriat mahkemesi kurulduğu ve şeriat kurallarına göre Danimarka’da yaşayan Müslümanlara fetva verdiği öne sürülüyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir