Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Rusya’nın ‘Batı Türkistan’ katliamı 100. yılında
islam devleti default

Rusya’nın ‘Batı Türkistan’ katliamı 100. yılında

STK’lar Rusya tarafından 1916’da gerçekleştirilen katliamla ilgili bir basın toplantısı düzenleyerek hazırlanan raporu açıkladı

Rus Çarlığı tarafından 1916’da Batı Türkistan’da gerçekleştirilen ve tahminen 1,5 milyon Türkistanlı Müslümanın öldürüldüğü katliamın 100’üncü yıldönümü münasebeti ile merkezi Türkiye’de bulunan Türkistan-Der (Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma Derneği) tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya Türkistan-Der yöneticileri, Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ve yardımcısı Abdulahad Abdurrahman, Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan, İHH Genel Merkez yönetiminden Cüneyt Kılıç, Fatih Akıncılar Derneği kurucu Genel Başkanı Mehmet Şahin, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (Mültecider) yönetiminden Av. Burcu Körükçü, Özgürder Genel Başkanı Rıdvan Kaya, AKDAV yönetminden Mikail Alkan ve Abdülhamit Çelik, Kudüsder yönetiminden Recai Yurdan, yazar Selahattin Eş ve Türkistanlı muhacir temsilcileri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Türkistander Başkanı Burhan Kavuncu Çarlık Rusyası’nın 1916 yılında Batı Türkistan’da gerçekleştirdiği katliamı, bu katliamın öncesinde ve sonrasında yaşananları anlattı. Müslüman Türkistan halkının Çar Rusyası’nın müstemlekecilik ve zorla çalıştırma siyasetine karşı isyanı, bu isyanın hangi şehir ve bölgelerde ortaya çıkıp yayıldığı, Rus ordusunun isyancıları vahşice katliam kılışı hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Doğu Türkistan Maarif Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, Türkistander Başkan Yardımcısı Dr. Namoz Normumin Türkistan’ın tarihi ve bugünkü meseleleri hakkında konuştu.

Toplantıya katılan Türkiye’nin önemli STK yöneticileri ve yazar Selahaddin Eş Çakırgil de Türkistan ve Dünya Müslümanlarının meseleleri ve bunların çözüm yolları hakkında görüşlerini bildirdiler.

“TürkistanDER 2013 yılında Türkiye’ye 20. Yüzyılda ve 21. asrın başlarında hicret etmiş Türkistanlı Müslümanları tarafından kuruldu.

“Türkistan-DER”, Orta Asya’dan çeşitli sebeplerle başka ülkelere hicret eden muhacirlere ilmi, maarifi, hukuki ve sosyal yardım sağlama alanlarında faaliyet gösteriyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir