Home / News / HABER / DÜNYA / Afrika’da Ruanda Soykırımı’nı anılıyor
islam devleti default

Afrika’da Ruanda Soykırımı’nı anılıyor

Afrika Birliği Komisyonu, Ruanda Soykırımı’nın 22. yılı anısına Etiyopya’da anma töreni düzenledi

Ruanda Cumhuriyeti Addis Ababa Büyükelçisi ve Afrika Birliği Temsilcisi Tumukunde Gasatura, 22 yıl önce doğu Afrika halkına yapılan soykırımdan bu yana ülkesinin, olaysız günlerle uzun bir yol kat ettiğini belirtti.

Afrika Birliği Komisyonu’nun, Ruanda Soykırımı’nın 22. yılı anısına düzenlediği törende gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Gasatura, “Ruanda, hem barış ve uzlaşma hem de gelişim açısından uzun bir yol kat etmiştir.” dedi.

Ruanda’nın ayrıca, Afrika Birliği Somali Görevi askeri birliklerine katkıda bulunarak, bölgesel barışı sağlama mücadelesinin öncü ülkelerinden biri haline geldiğini söyleyen Gasatura, “Uluslararası Toplum da barışın tesisi sürecinde yer alan kuvvetlere katılmalıdır.” ifadesini kullandı.

Törende konuşan Etiyopya Dışişleri Devlet Bakanlığı Büyükelçisi Atske-Selassie de “Etiyopya, soykırım sonrasında Ruanda’ya birlik gönderen ülkelerden biriydi.” diye konuştu.

Törende, hem Hristiyan mezheplerinin hem de İslam inancının dini liderleri dualar etti, mumlar yakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve öğrenciler tarafından müzikal drama sergilendi. Törenin en çarpıcı anı, Ruandalı bir çocuğun soykırım dehşetinin tasvir edildiği bir şiiri okuması oldu.

Anma töreni okuma materyalleri arasındaki bir broşürde, “1994 Soykırımı sırasında bir milyon Ruandalı hayatını kaybetti. 2016 yılında, o karanlık günlerin 22. yıl dönümü, kaybolan hayatları hatırlamak, geride kalanlarla dirlik ve bir daha asla yaşanmaması için birlik içinde olduğumuzu temin etmek için önemli bir olaydır.” ifadesi yer aldı.

Ruanda’da Tutsi azınlığa yönelik 7 Nisan 1994’te başlayan soykırımda, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yaklaşık bir milyon kişi, palalar, sopalar, bıçaklar ve ateşli silahlarla katliama katılan gruplar tarafından öldürülmüştü.

Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame’ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile soykırım son bulmuştu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç almak amacıyla saldırması sonucu yüz binlerce Hutu, komşu ülke Zaire’ye sığınmıştı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetinin o dönemdeki en yakın destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı’ndan en fazla sorumlu tutulan ülke olarak gösteriliyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir