Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Irak’taki Sünni camilerin çoğu artık Şiilerin elinde…
islam devleti default

Irak’taki Sünni camilerin çoğu artık Şiilerin elinde…

Irak’ın başkentinde üç önemli cami ile Samarra’daki bir önemli camiye Şii gruplar el koydu.

2003 yılında Irak’ın başkenti Bağdat ABD güçlerinin eline düşerek Saddam Hüseyin’in rejimine son vermesinin ardından, Şii gruplar Sünnilere ait camilere, ‘kendi bölgelerinde kurulduğu’ ya da içinde Şii imamlara ait kabirler bulunuyor’ iddiasıyla birer birer el koymaya başladı.

Bağdat’taki er-Rahman, Selman’ül Farisi ve Asafiye camileri ile Samarra’daki el- Hadi camii gibi Sünnilerin önemli camileri artık Şii vakıf yönetiminde bulunuyor. Samarra gibi Sünni ile Şiiler arasında çatışma yaşanan bölgelerde camilerle birlikte etraftaki ev ve binaların mülkiyeti de Şii Vakıf Divan’ına devredilirken, o bölgelerde demografik değişim yaşandığı da gözleniyor.

El Cezire Arapça’nın haberine göre, Bağdat İnsan Hakları Merkezi müdürü Muhenned El İsavi, Sünni Vakıf Kurumunu bu camileri korumadığı, geri almaya çalışmadığı için suçluyor. Şiiler tarafından ele geçirilen camilerin, kaçırılan ve işkence edilen sünni imamların sayısını öğrenmek için Sünni Vakıf Kurumuna başvurduklarını kaydeden Isavi, Sünni Vakıf Kurumunun bu konuda yardım etmeyi reddettiğini söyledi.

Isavi, ‘Şii silahlı gruplar geri kalan camileri yakmak ya da patlatmakla yetinmeyerek, Bağdat’ın batısında yer alan El Biya, El Hürriye Es-saniye, El Amil mahallelerinde olduğu gibi bazı Sünni camileri çöp alanına dönüştürürken, bir kısmını da kendilerine ait işkence ve tutukevi haline getirdiler’ diye yorum yaptı.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir