Home / News / HABER / TÜRKİYE / Ruhani ile görüşmelerden 10 milyarlık anlaşma bekleniyor

Ruhani ile görüşmelerden 10 milyarlık anlaşma bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Devlet Başkanı Ruhani arasındaki görüşmeler sonunda 10 milyar dolarlık anlaşma bekleniyor

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi vesilesiyle İstanbul’da bulunan İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, resmi Ankara ziyareti başladı.

Cumhurbaşkanlığı külliyesine ilk kez gelen Ruhani için resmi karşılama töreni düzenlendi. İki lider daha sonra ikili görüşmelerine başladı. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası güncel konular ele alınacak. Erdoğan ve Ruhani başbaşa görüşmeden sonra, Türkiye-İran 3. YDİK Oturumu’na katılacak  Daha sonra ortak basın açıklaması gerçekleştirecek olan iki lider, resmi öğle yemeğinde de bir araya gelecek. Yemeğe, Başbakan Ahmet Davutoğlu da katılacak.

Görüşmeler sonrasında 10 milyar dolarlık anlaşmalara imza atılması bekleniyor.

İran İslam Cumhuriyeti İletişim ve Teknoloji Bilgileri, Tarım, Sosyal Sigortalar, Adalet, Ekonomi, Sanayi-Maden ve Ticaret, Bilim ve Teknoloji ve bazı üst düzey yetkililer, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 3. Toplantısına katılmak için Ankara’ya geldiler.

RUHANİ İÇİN RESMİ TÖREN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi resmi törenle karşıladı. Ruhani’yi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin önündeki caddede karşılayan süvariler, konuk Cumhurbaşkanına protokol kapısına kadar eşlik etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhani’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Ruhani’nin tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Ruhani, Muhafız Alayı Tören Kıtası’nı, Türkçe, “merhaba asker” diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında, Erdoğan ve Ruhani merdivenlerde, Türkiye ve İran bayrakları önünde el sıkışarak, gazetecilere poz verdi. Erdoğan ve Ruhani, törenin ardından baş başa gerçekleştirecekleri görüşmeye geçti.

İİT ZİRVESİ’NDEN İRAN’A KINAMA ÇIKMIŞTI

Dün sona eren İslam Zirvesi’nin ortak bildirisinde “İran’ın dört bölge ülkesinin içişlerine karışması ve İran’da Suudi Arabistan diplomatik temsilcilerinin saldırıya uğraması kınanmıştı. 

Ajanslar

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir