Home / News / HABER / DÜNYA / ABD: Türkiye ile Mare Münbiç hattını temizleyeceğiz!
islam devleti default

ABD: Türkiye ile Mare Münbiç hattını temizleyeceğiz!

ABD’li bakan yardımcısı Blinken Münbiç’ten Mare’ye kadar olan hattın temizlenmesi için Türkiye ile anlaştıklarını söyledi

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Antony Blinken, IŞİD’in elindeki Türkiye sınırındaki Münbiç’ten Mare’ye kadar olan hattın temizlenmesi için Ankara’yla işbirliği konusunda uzlaştıklarını söyledi.

Telekonferans yöntemiyle gazetecilere açıklamada bulunan Blinken, Avrupa ve NATO’nun karşılaştığı zorluklarla ilgili olarak, güneyde IŞİD gibi örgütlerin neden olduğu şiddet içeren aşırılıkla karşı karşıya olunduğunu belirterek, Paris, Brüksel ve Ankara’da sivilleri hedef alan saldırılara değindi.

Blinken, Suriye’de beşinci yılını bitiren iç savaşın, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en büyük göç dalgasına neden olduğunu hatırlatarak, Avrupa’daki ekonomik, sosyal ve günlük hayatın yapısının değiştiğini, sınır güvenliği, milli güvenlik gibi konuların toplumların üzerinde yük oluşturmaya başladığını dile getirdi. 

TÜRKİYE İLE ORTAK HEDEF: MARE MÜNBİÇ HATTI

Blinken, Mare Münbiç hattı ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye ile ortak hedefimiz, Münbiç’ten Mare’ye kadar olan hattı kapatmak için birlikte çalışmak. Bildiğiniz gibi geçen yıl bu konuda kaydedilen en büyük başarı, sınırın Fırat Nehri’ne kadar olan yüzde 90’lık bölümünü IŞİD’in elinden almak oldu. Fakat hâlâ Münbiç cebi denilen açık bir alan var ki IŞİD bu alandan yabancı savaşçı geçişini sağlıyor, Türkiye’ye, Avrupa’ya ve Amerika’ya yönelik saldırılar planlıyor ve gerçekleştiriyor. Türkiye ve ABD, diğer kilit ortaklarla birlikte bu alanı kapatmak için yakın çalışma içerisinde. Bunu yapmak için yerel güçleri destekleyeceğiz. Mare hattında IŞİD’in elinden geri almak için verilen çabayı görmüşsünüzdür. Bu konuya odaklanmış olduğumuzu ve başarmak için birlikte çalıştığımızı söyleyebilirim.”

Blinken, Suriye’de muhtemel bir Kürt devleti kurulması halinde ABD’nin tavrının ne şekilde olacağı sorusuna da, ülkesinin bu konudaki yaklaşımının başından beri değişmediği ve değişmeyeceğini belirterek şöyle cevap verdi:

“Suriye’yi bir arada tutacak birleşik Suriye’den yanayız. Kurumların bütünlüğünden, herkese eşit mesafede seküler yönetimden yanayız. Bölünme ülkedeki mevcut problemleri çözmek yerine daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Hedefimiz Suriye’yi bir arada, bütün olarak tutmak ve ülkede siyasi geçişin sağlanması.” 

Suriye sınırından Kilis’e yapılan saldırılarla ilgili soruya Blinken şu cevabı verdi:

“Suriye’den Türkiye’ye IŞİD’in yaptığı saldırılardan oldukça kaygılıyız. Bu konuda Türk makamları ile yakın temas ve koordinasyon halindeyiz. Dün Türk mevkidaşım Feridun Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Ayrıca iki ülke askeri makamları da temas halinde. IŞİD’in Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerde gerçekleştirdiği saldırıları son derece ciddiye alıyor ve müttefikimiz Türkiye ile yakın temas ve koordinasyona devam ediyoruz.”

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir