Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Mısır İhvanı’nda da Nahda benzeri söylem
islam devleti default

Mısır İhvanı’nda da Nahda benzeri söylem

Mısır merkezli Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslim) örgütü din ve siyasi ilişkilerini ayırabileceklerini duyurdu. Tunus’taki Nahda Hareketi’nin lideri Raşid Gannuşi’nin Arap Baharı sonrası siyasal İslam’a yer kalmadığını açıklamasında bulunması üzerine yeni bir dönemin başlayacağı yorumları yapılmıştı.

Tunus’ta Nahda Hareketi’nin lideri Raşid el-Gannuşi’nin “Arap Baharı sonrasında siyasal İslam’a yer kalmadı, biz artık demokratız, İslam’ı temsil etme noktasında değiliz” ifadelerini kullanmasının ardından Mısır İhvan’ından açıklama geldi. Müslüman Kardeşler Şura Konseyi üyesi Cemal Haşmet siyasi faaliyetleri ile İslami hizmetlerini ayırma niyetinde olduklarını duyurdu.

Cemal Haşmet gazetecilere yaptığı açıklamada “İhvan üyeleri artık dini ve siyasi faaliyetlerin ayrılması noktasında fikir sunuyor. Bunun zamana ihtiyacı vardır ve uzun bir süre tartışmaya muhtaçdır.” ifadelerini kullandı. Haşmet ayrıca “1928’de kurulan örgütün boşluklarını daraltmak için çaba harcanıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında bu yana önemli iç anlaşmazlıklar ve tartışamalar devam ediyor” dedi.

İHVAN 88. YILINDAYDI

Mısır’da Hasan el-Benna öncülüğünde kurulan Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) uzun tarihi boyunca pek çok baskılara maruz kaldı ve liderleri idam edildi.

İhvan’ın 88’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, “(İhvan’ın kurucusu) Hasan el-Benna’nın 88 yıl önce kurallarını koyduğu İslam’ın esasları üzerine ümmetin kalkınması projesi, sorunlarla başa çıkmanın, insanı özgürleştirmenin ve hakları geri almanın tek yoludur.” ifadesi kullanılmıştı.

İHVAN’IN KURULUŞU

Müslüman Kardeşler Teşkilatı, Mısır’da 1928 yılında Hasan el-Benna tarafından sivil bir dernek olarak kuruldu.

Ülkedeki yönetimler tarafından 1948, 1954 ve 2013 yıllarında 3 kez lağvedilen İhvan’ın, Mısır’daki varlığı hala devam ediyor.

İslami, hareketin temsilcilerinden İhvan, 1984, 1987, 1995, 2000, 2005 ve 2010 yıllarındaki parlamento seçimlerine, 1992 ve 2008’deki yerel seçimlere katılarak aktif şekilde siyaset sahnesindeki yerini aldı.

Mısır’da 2005 yılında gerçekleşen seçimlerde 88 sandalye elde eden İhvan, dönemin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan 25 Ocak 2011 devriminin ardından, Hürriyet ve Adalet Partisi’ni (HAP) kurarak, parlamentoda çoğunluğu elde etmeyi başardı.

İhvan, Muhammed Mursi’yi 2012 yılında cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. 3 Temmuz 2013’te darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi, ülke tarihinde seçimle başa gelen ilk sivil Cumhurbaşkanı idi. Mısır yargısı, Kasım 2013’te İhvan’ın “terör örgütü” olduğuna hükmetmiş ve taşınır taşınmaz tüm mal varlığına el koymuştu.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir