Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Tacikler Rahman’ın ‘ebedi cumhurbaşkanlığı’nı oyluyor
islam devleti default

Tacikler Rahman’ın ‘ebedi cumhurbaşkanlığı’nı oyluyor

Tacikistan’da Cumhurbaşkanı Rahman’a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkını da tanıyan anayasa değişikliği oylanıyor

Tacikistan’da “Ulusun Lideri” statüsüne sahip Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’a sınırsız sayıda cumhurbaşkanı seçilme hakkını da tanıyan anayasa değişikliğinin oylandığı referandum başladı.

Ülke genelinde kurulan 3 bin 239 ve yurt dışındaki 36 seçim sandığında sabah saat 06.00’da başlayan referandumda, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanan ülke anayasasında yapılması öngörülen 40’a yakın değişiklik oylamaya sunuluyor.

Referandumda oy verme süresi akşam saat 20.00’de sona erecek. 

Tacik, Özbek, Kırgız ve Rus dillerinde basılan referandum bülteninde vatandaşlara, “Anayasa değişikliği yapılmasını kabul ediyor musunuz?” sorusu soruluyor.

Dört milyondan fazla vatandaşın oy kullanacağı referandumu, Merkez Seçim Komisyonunda kayda alınmış 120 uluslararası gözlemci ile 300’den fazla yerli ve yabancı gazeteci takip ediyor. 

Cumhurbaşkanı Rahman, sabah saatlerinde başkent Duşanbe’deki İsmail Samani ilçesinde bulunan 15 No’lu seçim sandığa giderek, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda oylarını kullandı.

Yapılacak anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Rahman’a, “Ulusun Lideri” statüsünün tanıdığı hak gereği sınırsız sayıda cumhurbaşkanı olma hakkı tanınması, ayrıca cumhurbaşkanı adayı olmak için alt yaş sınırının 35’ten 30’a indirilmesi gibi maddeleri içeriyor. Bir kişinin iki defadan fazla cumhurbaşkanı seçilmesini yasaklayan maddenin bulunduğu Tacikistan Anayasası’nda yapılan yeni değişiklik kabul edilirse “Ulusun Lideri” statüsüne sahip Cumhurbaşkanı Rahman’a bu kısıtlama uygulanmayacak.

Anayasa değişikliğiyle ülkede milli ve dini niteliklere dayalı siyasi partilerin kurulması da yasaklanırken, siyasi partilerin yurt dışından finanse edilmesine ve yabancı ülkelerin siyasi partilerinin ülkede faaliyet yapmasına da engel olunuyor.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için şart koşulan yaş sınırının düşürülmesiyle 2020 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde 33 yaşını dolduracak olan Cumhurbaşkanı Rahman’ın büyük oğlu Rustam Rahman’ın aday olmasının yolu da açılacak.

Daha önce Anayasa Mahkemesi, parlamentonun kabul ettiği anayasa değişikliğini onaylayarak, bugün söz konusu değişikliğin oylanacağı referandumun önünü açmıştı.

Tacikistan Yüksek Konseyi Başkanı olarak 1992 yılında ülke yönetimine geçmesinin ardından 1994 yılında Tacikistan Cumhurbaşkanı seçilen 63 yaşındaki Rahman, 1999’da yapılan seçimi kazanarak cumhurbaşkanı görevini sürdürdü. 2003 yılında yapılan referandumla yine iki kez cumhurbaşkanı seçilme hakkını elde eden Rahman, 2006 ve 2013 yıllarında yeniden cumhurbaşkanı oldu. Ülkedeki gelecek cumhurbaşkanlığı seçiminin 2020 yılında yapılması öngörülüyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir