Home / News / HABER / TÜRKİYE / Çavuşoğlu: Mynmar ile yakın işbirliğinde olmak istiyoruz
Myanmar

Çavuşoğlu: Mynmar ile yakın işbirliğinde olmak istiyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rohingya Müslümanlarının sorunlarının çözülmesi çin Myanmar’daki yeni hükümetin attığı adımları memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Buradaki Müslümanların sorunlarının çözülmesi için merkezi hükümetle yakın işbirliğinde olmak istiyoruz. Atılan olumlu adımları destekleyeceğiz” dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Myanmar’ın başkenti Nepido’da bulunan Çavuşoğlu, Myanmar Devlet Danışmanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi ile görüşmesinin ardından basına açıklamada bulundu.

 

SİVİL HÜKÜMET SONRASI İLK ZİYARET

 

Myanmar’da geçen yılın kasım ayında yapılan genel seçimleri kazanan Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD), 54 yıl sonra ilk sivil hükümeti kurmasının ardından ülkeye ilk resmi ziyarette bulunan Çavuşoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sıcak ev sahipliği ve daveti için Suu Çi’ye teşekkür etti.

‘TÜRKİYE MYANMAR’A 13 MİLYON DOLAR YARDIMDA BULUNDU’

Çavuşoğlu, “Türkiye bugün Myanmar’da kalkınmanın ve iç barışın en büyük destekçilerinden biridir. 2012’de Yangon büyükelçiliğimizi açtık ve birçok alanda işbirliği yapmaya başladık. Yine aynı şekilde son dört yılda Türkiye insani yardım, eğitim ve sağlık alanında olmak üzere Myanmar’a 13 milyon dolar yardımda bulundu” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin Arakan’a yardımlarıyla ilgili soru üzerine, TİKA’nın hiçbir ayırım yapmadan aktif bir şekilde bölgede ihtiyaç sahibi insanlara yardımda bulunduğunu hatırlatarak, kurumun bölgedeki insanların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yol ve klinik yaptığını söyledi.

‘TECRÜBELERİMİZİ MYANMAR İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ’

Türkiye’nin Myanmar ile ikili ilişkilerini her alanda güçlendirmek istediğini ve bu kararlılığın karşılıklı olmasından memnuniyet duyduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Dört yıl önce elçiliğimizi açtık. Myanmar’ın da açmasını istiyoruz. İkili ticaret hacmimiz 38 milyon dolar. Bunu çok yetersiz görüyoruz. Büyük bir potansiyel var bunu artırmak istiyoruz. Sağlık, enerji, toplu konut ve altyapı gibi birçok alanda da tecrübelerimizi Myanmar ile paylaşmak istiyoruz. Eğitim ve kültürel ilişkiler önemli. Tüm bu konuları görüşmede de dile getirdik. Sayın bakanı da Türkiye’ye davet ettim. Myanmar Antalya’da düzenlenen Expo 2016’ya katıldı ve burada milli bahçesi var. 4 Ekim’de Myanmar’ın milli günü olacak ve Myanmar’ın milli bahçesi ömür boyu Antalya’da kalacak. THY’nin Myanmar’a uçuşlarının başlamasını istiyoruz. Gördüğünüz gibi işbirliğimizi güçlendirebilecek birçok alan ve karşılıklı kararlılık var.”

‘HİÇBİR ETNİK, DİL, DİN AYIRIMI GÖZETMEYECEĞİZ’

 

Suu Çi ile görüşmesinde, ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konuların da ele alındığını ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye, başta Arakan bölgesi olmak üzere Myanmar’da temel insani yardımlarına devam edecektir. Bunu yaparken, buradaki hükümet ile işbirliği yaparak hiçbir etnik, dil, din ayırımı gözetmeyeceğiz. Arakan sorununun çözümü için Myanmar’daki yeni hükümete desteğimiz devam edecek.” şeklinde konuştu.

 

Myanmar’da 135 etnik grubun bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Aslında bu ülkenin zenginliğidir. Farklılıkları zenginlik olarak görmek gerekir. Bu anlamda bu zenginliğin içerisine Müslümanların da katılması önemlidir. Zaten bu konuda yeni hükümetin çok önemli adımları ve anlayışı var. Türkiye de bu sürecin içinden geçti ama biz buradaki Müslümanların sorunlarının çözülmesi için merkezi hükümetle yakın işbirliğinde olmak istiyoruz. Atılan olumlu adımları destekleyeceğiz. TİKA aracılığıyla da kalkınma desteklerimizi ve insani yardımlarımızı da devam ettireceğiz. Zaten sayın bakan Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ veciz sözüyle ifade ettiler. Bu yönde atılacak her olumlu adım Myanmar’da istikrarı, barışı ve huzuru güçlendirecektir.

DEVLET BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

 

Rohingya Müslümanlarının yaşam mücadelesi
© AA/ Asanka Brendon Ratnayake

Buarada Mevlüt Çavuşoğlu Devlet Başkanı Htin Kyaw tarafından kabul edlidi.

 

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, başkanlık sarayında gerçekleşen kabulde, Çavuşoğlu, Myanmar’da yaşayan yardıma muhtaç Müslümanlara ve diğer halklara her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, 54 yıllık askeri yönetimin ardından nisanda seçilen ilk sivil devlet başkanı olan Htin de Çavuşoğlu’nu ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çavuşoğlu’na Türkiye’nin Myanmar’da gösterdiği kalkınma ve insani yardım faaliyetlerinden dolayı teşekkür eden Htin, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Htin ayrıca, mevcut ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Myanmar’da 8 Kasım 2015’te yapılan genel seçimleri büyük farkla kazanan Ulusal Demokrasi Birliği’nin (NLD) lideri Aung San Suu Çi, anayasanın çocuklarından biri yabancı ülke vatandaşı olanların, devlet başkanlığı koltuğuna oturmasını yasaklayan hükmü nedeniyle devlet başkanlığına aday olamamıştı.

Sputnik

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir