Home / News / HABER / DÜNYA / Yıldırım: İsrail ile anlaşma yarın imzalanıyor
islam devleti default

Yıldırım: İsrail ile anlaşma yarın imzalanıyor

Başbakan Yıldırım, İsrail ile varılan anlaşmanın ayrıntılarını anlatıyor

 

Başbakan Binali Yıldırım, İsrail ile varılan anlaşmanın ayrıntılarını anlatıyor.

 

Yıldırım’ın açıklamasından satırbaşları:

 

“Görüşmeler, müzakereler dün itibariyle bir mutabakat metni iki tarafça uzlaşıldı. Kararlaştırıldı ve parafe edildi. Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Bu mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından muhatabı ile imzalanacak”

 

“Mavi Marmara olayından sonra İsrail Başbakanı Netanyahu o dönemki Başbakanımız Sayın Erdoğan’ı arayıp özür dilemişti. Özür şartı şartlarımızdan sadece bir tanesiydi. Diğerleri Gazze ambargosunun kalkması ve tazminattı. Bu iki husus da bu mutabakat metninde karar altına alınmıştır. Tazminat ödenecektir. Bu tazminat miktarı da 20 milyon dolar tutarındadır.”

 

“”TOKİ’nin Gazze’de konut projesi var. Bu mutabakatla bunun da önünü açmış bulunuyoruz. Varılan mutabakatın ülkemize, Filistinli kardeşlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz. Gazze’deki kardeşlerimize bir nefes alma imkanını da bu mutabakatla sağlamış oluyoruz. Bu mutabakatla birlikte İsrail ile ilişkiler normalleşmiş oluyor. Filistin’e topyekun uygulanan ambargo Türkiye’nin öncülüğünde büyük ölçüde kalkmış oluyor. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.””

 

“Mutabakatın bu kadar uzun sürmesinin asıl maddesi ise Gazze’de yaşayan Filistinlilerin günlük yaşamında karşı karşıya kaldıkları zorluklardır, izolasyondur ve dış dünyadan gerekli yardımları, desteği İsrail’in engellemesinden dolayı elde edememeleridir. Bu hususta uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet burada bir karara varılmış durumda. Bu amaca yönelik olarak önümüzdeki cuma günü ilk gemimiz İsrail’in Aşdod Limanı’na 10 bin tonu aşkın insani yardımla hareket edecek.”

 

“İsrail hükümetine de Türk hükümetine de görevler düşmektedir. Bu mutabakatı en iyi şekilde işletmek, bölgede ilişkileri normalleştirmek hem Türk halkının hem de İsrail halkının yararınadır. Bu konuda gereken gayretin gösterileceğine inanıyorum.

 

“Gazze’ye yardımlar AFAD koordinasyonunda yapılacak.”

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir