Home / News / HABER / TÜRKİYE / Yıldırım; ‘Şaşkınız. Abluka kalkmadı, İsrail kazançlı çıktı’
islam devleti default

Yıldırım; ‘Şaşkınız. Abluka kalkmadı, İsrail kazançlı çıktı’

İHH Başkanı Bülent Yıldırım Ankara’da ve Roma’da Başbakan’ların “Anlaştık” açıklamasını yaptıktan sonra o anlaşmanın detaylarını RS FM’de Yavuz Oğhan’a değerlendirdi. Birinci dünya savaşından bu yana ilk kez bir başka devletin askerinin Türk vatandaşlarını öldürdüğünü hatırlatan Bülent Yıldırım’a göre Türkiye’nin elinde hiçbir şey yok.

“Doğrusu biz İHH olarak katılımcılar ve şehit yakınları bu konuda biraz şaşkınız. Bunu bir zafer olarak görmüyoruz. İsrail’in kazançlı çıktığını düşünüyoruz. Birinci dünya savaşından buyana ilk defa bir devletin askeri Türkiyeli sivil insanları öldürdü. Bunun karşılığında bir takım şeyler alınması gerekiyordu. Sadece özür alındı. İsrail ‘özür dilesek de sorumsuzuz, haklı müdahalemden dolayı ortaya çıkan tablodan dolayı özür diliyorum’ diyor.”

“Tazminat alındı sayılmaz”

Peki ya tazminat ya da Gazze ablukasının yumuşatılması? Bülent Yıldırım “Zaten özür de özür değil, tazminat da tazminat değil” dedi, ablukanın da resmileştiğini iddia etti.

“Tazminat alındı sayılmaz. Bu İsrail’in işine yarayan sorumsuzluk bedeli. Tazminat nedir? Yaptığı haksız fiilden dolayı alınan bedeldir. Bunun uluslararası emsalleri 1 ile 3 milyar dolar arası. Miktar önemli değil, haksız fiilden dolayı ödenseydi tamam ama İsrail bunu bir bağış olarak veriyor. İsrail ‘ben sorumsuzum, yaptığımda haklıydım, ablukayı yasal görüyorum, istenmeyen gelişmeler oldu, çok insan öldü, Türkiye ile ilişkileri de önemsiyorum, bu nedenle doğan zarara karşılık 20 milyon ödüyorum’ diyor. Bu tazminat bu şekilde kabul edilirse Amerika’nın BM’nin kabul etmediği ablukayı resmi olarak Türkiye ve İsrail kabul etmiş oluyor.”

“Gazze limanı açılmadı, Aşdod’dan zaten herkes yardım ulaştırıyor”

Gazze limanının açılmadığı gözden kaçmasın diyen Bülent Yıldırım bütün dünyanın İsrail kontrolünde Aşdod limanından Gazze’ye yardımda bulunduğunu anlatıyor, “Türkiye özürden sonra büyükelçi gönderseydi protokole gerek kalmadan aynı limanı kullanarak, konut hastane gibi yardımları organize edebilirdi” diyor ve Netenyahu’nun “anlaşmanın muazzam ekonomik etkileri olacak”sözlerine mercek tutuyor.

“Burası gözden kaçıyor. İsrail Gazze’deki doğalgazı çıkarmayı hedefliyor. Gazze karasularında tespit edilen doğalgaz yatakları var. Bu maliyeti çok düşük yataklar. O doğalgazı çıkartıp Avrupa’ya satmak istiyor İsrail. Yani Filistinlilerin malına el koyuyor.”

“Davalardan vazgeçmek söz konusu değil, dava kan sahibinindir”

Ölenlerin ve yaralananların açtıkları davaların imzalanan protokol ve bu protokolün meclisten geçmesi ile düşeceğine ilişkin iddiaları da doğrulamıyor Bülent Yıldırım. “Dava kan sahibinindir, bu davaların düşmesi mümkün değil” diyor.

Peki tablo hiç mi değişmedi. Bu soruya İHH Başkanı “Şu an artı bir şey görünmüyor” sözleri ile yanıt veriyor. Yıldırım’a göre bundan böyle Türkiye Filistin ile daha ilgili olacak o kadar, ambargonun kaldırıldığı da doğru değil

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir