Home / News / HABER / TÜRKİYE / ”Suriye’nin normalleşmesi mümkün, fedakârlık lazım”

”Suriye’nin normalleşmesi mümkün, fedakârlık lazım”

Başbakan Binali Yıldırım, “Özellikle Suriye’deki bu durum sürdürülebilir değil. Suriye’nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakârlığı yapması lazım” dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantı sırasında ilk kez Bakanlar Kurulu üyeleriyle birlikte kameraların karşısına geçen Yıldırım, basın mensuplarına açıklamalarda buldu.

Bayram öncesi müjdeli haber olarak, yatırım teşvik paketini açıklayan Başbakan Yıldırım, müjdeli haberlerin ne ilk ne de son olacağını söyledi. Türkiye’nin son dönemde dış politikada izlediği yol haritasına ilişkin konuşan Yıldırım, “Akdeniz ve Karadeniz’e kıyısı olan komşularımızla ilişkilerin normalleştirilmesi politikamızın somut sonuçlarını görmeye başladık. Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve normalleşme süreci başladı. İsrail’le varılan mutabakatla tekrar normalleşme sürecine başladık. Bu sürecin ilk semeresine de dün Gazze’de şahit olduk. 11 bin tonluk yardım gemisi Gazze’ye insani yardımları Mersin’den götürdü ve oradan Aşdod Limanı’ndan Gazze’de çok zor şartlarda bulunan 1.5 milyonu aşkın Filistinli kardeşlerimize ciddi bir insani destek olarak Türkiye verdiği sözü yerine getirmiş oluyor. Bunun ikinci adımı enerjiyle, alt yapıyla ilgili hazırlıklar da yapıldı. Hemen bayramdan sonra gereken temaslar yapılıyor. Hayata geçirilecek” ifadelerini kullandı.

‘2017’DE DAHA GÜZEL BİR SENE GEÇİRECEĞİZ’

Rusya ile ilişkilerinin normalleşme sürecine girdiğini belirten Başbakan Yıldırım, atılan adımların turizme yansıyan olumlu etkilerine de değinerek, “Diğer önemli bölümü turizm. Malum Rusya ile ilişkilerin bozulması ve bölgedeki istikrarsızlıktan dolayı terör olayını da buna ilave edersek turizmde bu sene ciddi bir krizle yıla başladık. Bazı tedbirleri aldık. Ancak yeterli olmadı. Şimdi ne yapıyoruz? Bu iki mutabakatla birlikte zaten kendiliğinden Rusya tarafı öncelikli olmak üzere bir rahatlama sağladı. Buradan ülkemize ziyaretçiler gelmeye başladı. Daha da artarak devam edecek. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması ve bunu Ramazan’ın başında ilan etmemiz dolayısıyla iç turizmde düşündüğümüzün çok üzerinde bir hareketlenme oldu. Allah’a şükür turistik bölgelerde otellerimizin doluluk oranı yüzde 90’ların üzerine çıktı. Bu kısa vadeli bir şey. Bunun 2017’de kalıcı hale gelmesi için şimdiden tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. 2017’ye yönelik tedbirleri de bu sene sonuna kadar tamamlamış olacağız. 2017’de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz” diye konuştu.

‘MISIR’DAN SURİYE’YE IRAK’TAN İRAN’A İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRME AZMİNDEYİZ’

AB’ye tam üyelik hedeflerinde yeni bir döneme girildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Tarım sektöründen dış ticarete, dış yatırımlardan ulaşım sektörüne ciddi bir bu normalleşme süreci hareketlenmeyi de beraberinde getirdi. AB’ye tam üyelik hedeflerimizde de yeni bir döneme girdik. Fasıllar yeniden açılmaya başlandı. Konuları daha doğru bir zeminde konuşma, tartışma fırsatı bulduk. Türkiye’nin itibarını yükseltmek için çevremizdeki barış çemberini güçlendiriyor, dostluk halkasını genişletiyoruz. Rusya’dan İsrail’e Mısır’dan Suriye’ye Irak’tan İran’a AB ülkelerinden ABD’ye biz herkesle barışçı, dostane, gerçekçi ilişkilerimizi geliştirme azmindeyiz. Bunu sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

Suriye politikasına ilişkin değerlendirmede bulunan Başbakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Suriye’deki bu durum sürdürülebilir değil. Suriye’nin normalleşmesi mümkündür ama bunun için herkesin gerekli fedakarlığı yapması lazım. Stratejik ortaklar, koalisyon ortakları da kanayan Suriye yarasını sarmak durumundadır. Daha fazla sorumluluk almak durumundadır. Biz barış için ve güvenlik için çözüm kapılarını açmak için gereken gayreti Türkiye olarak gösteriyoruz.”

‘TÜRKİYE YAPICI OLMAYA DEVAM EDECEK’

Kıbrıs’taki sürece ilişkin de konuşan Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda yapıcı olmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Kıbrıs’ta kalıcı barış için görüşmeler devam ediyor. Bu konuda Türkiye hep yapıcı oldu. Bundan sonra da yapıcı olmaya devam edecek. Burada tek sınırımız var. Adil, eşit, iki taraflı bir devletin oluşması” dedi.

Sputnik

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir