Home / News / HABER / DÜNYA / İngiltere’den İhvan üyelerine iltica hakkı

İngiltere’den İhvan üyelerine iltica hakkı

İngiliz İçişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler üyelerinin iltica başvurularının kabul edilmesine yeşil ışık yaktı.

Bakanlığın 2 Ağustos itibariyle yürürlüğe giren ve iltica başvurularını inceleyen yetkililere yönelik hazırlanan “Mısır’la ilgili bilgi ve kılavuz: Müslüman Kardeşler” başlıklı belgesinde, yüksek profilli ve siyasi olarak etkin Müslüman Kardeşler üyelerinin iltica taleplerinin kabul edilebileceği belirtildi.

Kılavuzda, Mısır’da özellikle “darbe yönetimine karşı gösterilere katılanların kovuşturma, gözaltı, kötü muamele ve ölçüsüz cezalandırmaya” maruz kalabileceklerini kanıtlayabilecekleri kaydedildi.

Bakanlık kılavuzunda “Müslüman Kardeşler’in yüksek profilli taraftarları veya öyle oldukları yönünde haklarında bir algı bulunanlar, mesela gazeteciler de benzer bir kovuşturma riski altında olabilir. Bu durumlarda da iltica hakkı tanınması uygun olacaktır.” denildi.

Müslüman Kardeşler’in düşük profilli taraftarlarının, siyaset dışı veya pasif destekçilerinin rejimin hedefi haline gelmedikleri için böyle bir kovuşturma riski taşımadıkları savunulan kılavuzda, bu türden kişilerin başvuruların vaka temelinde incelenmesi gerektiği vurgulandı.

Müslüman Kardeşler’in 2015 ocak ayında Mısır’daki darbe rejimine karşı “cihat çağrısı” yaptığı yönündeki haberlere işaret edilen kılavuzda, başvuru sahibinin bu konudaki dahline bağlı olarak iltica başvurularında istisna uygulanabileceği ve bu hakkın tanınmayabileceği de dile getirildi.

MISIR TEPKİ GÖSTERDİ

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, İngiltere’nin Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) üyelerine siyasi sığınma hakkı verme konusundaki düzenlemelerini, iki ülke ilişkileri bakımından “olumsuz” olarak değerlendirdi.

Şükri, ülkeye resmi bir ziyaret için gelen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı İoannis Kasoulides ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Mısır devlet televizyonu tarafından canlı yayınlanan basın toplantısında kendisine sorulan bir soru üzerine Şükri, “Mısır, İngiltere tarafından atılan söz konusu adımı, iki ülke ilişkileri bakımından olumlu olarak değerlendirmemektedir. Mısır yargısının adil bir yargılama konusunda görevini tam olarak yerine getirmediği ileri sürülmektedir. Bu Mısır yargısına iftiradır.” dedi.

Şükri, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülke yönetimlerine diğer ülkelerdeki gelişmelerle ilgili değerlendirme hakkı verilecek olursa eğer, karşılıklı suçlamaların sonu gelmez. Bizim de elimizde Batı ülkelerindeki göçmenlere yapılan olumsuz uygulamalarla ilgili tanıklarımız var. Biz de nitekim bu ülkeleri suçlayabiliriz. Konuyu çok fazla büyütmenin anlamsız olduğunu düşünüyorum. Sonuçta yapılan, İngiltere içindeki yasal konularla ilgili bir düzenlemedir. Ancak bizim açımızdan olumlu bir gelişme değildir.”

İngiltere İçişleri Bakanlığı geçen salı günü İhvan üyeleri tarafından bu ülkeye yapılan siyasi sığınma talebi ile ilgili yeni bir tüzük yayınlamıştı.

İngiliz İçişleri Bakanlığı internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, ülkelerinde tutuklanma, kötü muamele görme, adil olmayan yargılama ve haksız bir ceza alma riski altında olan İhvan üye ve yöneticilerinin, İngiliz makamlarından siyasi sığınma talebinde bulunma hakkına sahip oldukları belirtilmişti.

Yeni tüzüğe göre, İhvan yöneticileri, siyasi faaliyette bulunanlar, eylemlere katıldıkları gerekçesiyle suçlanan ve arananlara siyasi sığınma hakkı verileceği, tüzüğün sadece yöneticileri ve siyasileri değil İhvan’a bağlı STK’lar ve medya kuruluşlarında çalışanları da kapsadığı belirtiliyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE ALINMADI

İngiltere, Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak tanımlamayı reddetmiş ancak hükümet için hazırlanan bir raporda “örgüte üyeliğin, bu örgütle bağlantının veya bu örgütten etkilenmenin aşırılık göstergesi olabileceği” iddia edilmişti.

Dönemin başbakanı David Cameron’ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler’in ülkedeki faaliyetlerini incelemek için İngiltere’nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins başkanlığında kurulan heyetin hazırladığı rapor, Müslüman Kardeşler’in tepkisini çekmişti. Örgüt, raporu mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı.

Cameron da raporla ilgili olarak aralık ayında parlamentoda yaptığı konuşmada, aşırıcı yorumlar yaptığı belirlenen Müslüman Kardeşler üyelerine vize verilmeyeceğini, bağlantılı vakıf ve derneklerin kendi yasal amaçlarının dışına çıkarak örgüte kaynak aktarmasının önüne geçileceğini, uluslararası ortaklar ile işbirliği halinde bu gibi uygulamaların soruşturulacağını, Müslüman Kardeşler’in görüş ve etkinliklerinin yasalar çerçevesinde kalıp kalmadığının sürekli olarak izleneceğini bildirmişti.

Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’da terör örgütü kabul ediliyor.

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir