Home / News / HABER / TÜRKİYE / İstanbul’daki mülteci Özbekler sınırdışı edilebilir

İstanbul’daki mülteci Özbekler sınırdışı edilebilir

İstanbul’da gözaltına alınan 130 Özbek’in sınırdışı edilebileceği belirtiliyor


İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 10 gündür devam eden operasyonunda, 130’un üzerinde muhalif Özbek’in gözaltına alındığı ortaya çıktı. Operasyonların devam ettiği ifade edilirken, muhalif Özbeklere sorgu sırasında ‘herhangi bir terör örgütü ile bağlantın var mı?’ şeklinde soru sorulduğu öğrenildi.

Yeni Şafak’taki habere göre operasyonun ilk dalgasında 29 muhalif Özbek gözaltına alındı. Emniyete getirilen muhaliflerden sorguları tamamlanan 7’sine savcılık talimatıyla takipsizlik verilirken, 2’i kadın olan 7 muhalifin halen Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’nde bekletildikleri belirtildi. 7 muhalifinin gözaltına alınan aileleri ise 1 ay içerisinde Türkiye’yi terk etmek şartıyla serbest bırakıldı. Gözaltına alınan aile üyelerinden 15’i çocuk, 5’i kadın, 2’si ise erkek. Kadınlardan birinin ise 6 aylık hamile olduğu öğrenildi.

100 ÖZBEK DAHA KUMKAPI’YA GÖTÜRÜLDÜ

Özbek muhaliflere yönelik operasyonun ikinci ayağında ise 100’ün üzerinde kişi gözaltına alındı. Muhaliflerin tamamının alınan ifadelerinin ardından Kumkapı Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğü belirtildi. 10 gündür süren operasyonlar kapsamında listenin kabarık olduğu, gözaltların devam edeceği söyleniyor.

‘OTURMA İZİNLERİ VAR’

Gözaltına alınan Özbeklerin tamamının İslam Kerimov muhalifi olduğu, çoğunun 5 yıldır Türkiye’de yaşadığı, en yakın zamanda gelen Özbeklerin ise yaklaşık 2 yıldır İstanbul’da ikamet ettiği öğrenildi. Gözaltına alınan muhaliflerin çoğunun ise oturma iznini bulunduğu belirtildi.

ÖZBEK İSTİHBARATI DA HAREKETE GEÇTİ

İstanbul’da başlayan operasyonlardan sonra Özbek istihbaratında hareketlilik yaşandığı ortaya çıktı. İstanbul’da gözaltına alınan muhaliflerin Özbekistan’da bulunan evlerine baskın yapıldığı ve adreslerde aramaların sürdüğü öğrenildi. İstanbul’daki Özbeklerin orada bulunan aile üyelerinin de sorguya alındığı ifade edildi.

‘BU İSİMLER ŞİDDETE KARŞI’

TürkistanDer Başkanı Burhan Kavuncu, gözaltılar ile ilgili Yeni Şafak’a açıklamalarda bulundu. Gözaltına alınan isimlerin özel olarak seçildiğini söyleyen Kavuncu, “Bu isimler, herhangi bir şiddet hareketi ile silahlı grup ile ilişkisi olmayan insanlar. Özbekistan’daki Kerimov rejimine muhalif isimler. Türk Emniyeti bu insanları rahatsız etmekle, Özbekistan rejimine mesaj vermek istiyor, olabilir. Fakat yapılan yanlıştır. Barışçı bir mücadeleyi seçmiş insanlara bu şekilde operasyon yapılması, şiddeti savunanları güçlendirir” şeklinde konuştu.

İstanbul’da yaşayan Özbek muhaliflerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, Türk halkı ile birlikte sokaklara döküldüğü ve darbe karşıtı gösterilere katıldığı ifade edildi.

Özbeklerin İstanbul Başakşehir’de darbe karşıtı eylemlere katıldıkları, orada Türk bayrağı ile yürüyen muhalif kadınlardan çoğunun şimdi gözaltında olduğu öğrenildi.

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir