Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / “Hizb-ut Tahrir davalılarına” tutukluluk cezası

“Hizb-ut Tahrir davalılarına” tutukluluk cezası

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit Kievskiy Bölge Mahkemesi, 12 Ekim tarihinde sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında gözaltına alınan 5 Kırım Tatarının tutuklu kalmasına karar verdi.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın başkenti Akmescit’teki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 13 Ekim tarihinde yaptığı duruşmada 12 Ekim tarihinde sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında gözaltına alınan 5 Kırım Tatarı Teymur Abdullayev, Rüstem İsmailov, Emil Cemadinov, Uzair Abdullayev ve Ayder Saledinov’un  2 ay süresince 11 Aralık tarihine kadar tutuklu kalmalarına karar verdi.

Mahkeme duruşması hakkında bilgi veren avukat Emil Kurbedinov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “5 Kırım Tatarı Kırımlı Müslüman için, eskiden Ukrayna hakimi olan işgalci idare hakiminin tutukluluk kararını verdiği mahkemeye tutukluların akrabaları ve haksızlığa kayıtsız kalmayan pek çok kimse geldi. Duruşmanın yapılması için, bence mahkemedeki en küçük salon seçildi” dedi.

Duruşma sırasında çeşitli ihlallerin olduğunu belirten Kurbedinov, “Hakim, İnsan Hakları Sözleşmesi’ni göz ardı ederek Teymur Abdullayev’i duruşma salonundaki hücrede de elleri kelepçeli bıraktı. Ardından Abdullayev’in ağlayan annesini duruşma salonundan attı. Bunun dışında hakim, Teymur’un 46 köylüsünün hazırladığı dilekçeyi, Teymur’u salt olumlu yönleriyle nitelendirdikleri için kabul etmedi” diye kaydetti.

Avukat Emil Kurbedinov, Rus mahkemesinin 5 Kırım Tatarı hakkında verdiği tutukluluk kararına itiraz edileceğini de bildirdi.

Kırım Tatarlarına karşı baskıların durmak bilmediği Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Kırım Tatarlarının toplu olarak ikamet ettiği Kamenka semtinde ve Stroganovka (Mamak) köyünde 12 Ekim tarihinde Kırım Tatarlarının evlerinde yasa dışı aramalar yapıldı.

Aramaların sözde Hizb-ut Tahrir davası kapsamında yapıldığını bildirdi. Aramalardan sonra gözaltında alınan Teymur Abdullayev, Rusya’da yasak olan örgütü organize etmekle, Rustem İsmailov, Emil Cemadinov, Uzair Abdullayev ve Ayder Saledinov ise Rusya’da yasaklamış bir örgütün faaliyetlerine katılmakla suçlanıyor.

Rustem İsmailov’un evinde yapılan aramanın ardından işgalci güçler Karasupazar şehrinde yaşayan İsmailov’un babasının evinde ve Emil Cemadenov’un anne babasının evinde de arama yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 12 Ekim tarihinde Kırım Tatarlarının evinde arama yapılması ve Kırım Tatarlarının gözaltına alınmasını protesto ettiğini bildirerek Kırım Tatarları ve Rusya’da tutuklu bulunan diğer Ukrayna vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

QHA

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir