Home / News / HABER / DÜNYA / Kanada’nın Kızılderililere zulmü sürüyor
islam devleti default

Kanada’nın Kızılderililere zulmü sürüyor

Kanada’da 1980’den bu yana dört bin Kızılderili kadının öldürülmüş ya da kaçırılmış olabileceği açıklandı. Hükümet yetkilileri bu sayıyı sadece bin 200 olarak açıklamıştı. Kanada geçtiğimiz yıllarda da, son 100 senede 150 bir yerli çocuğun öldürüldüğü gerçeğiyle tanışmıştı

Kanada’da Yerli Kadınlar Derneği, 1980’den bu yana Kanada’da 4 bin Kızılderili kadının kaçırılmış ya öldürülmüş olabileceği söylendi. Hükümet yetkilileri bu rakamı bin 200 olarak açıklamıştı.

BBC English’in haberine göre, kayıp ya da öldürülmüş kadınlarla ilgili ulusal soruşturmanın kısa süre içerisinde başlatılacağı bildirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan, Yerliler İşleri Bakanlığı Carolyn Bennett, Kanada genelinde kaybolan Kızılderili kadınların ailesiyle görüşmelerin yapıldığını söyledi.

Kanada Yerli Kadınları Derneği Başkanı Ms Bennett, “Bu tartışmalar esnasında hükümet tarafından açıklanan gerçek tablonun bin 200 rakamından çok fazla olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl BBC, ülkede her yıl öldürüldükten sonra nehir kenarlarına atılan ya da kaybolduktan sonra bir daha haber alınamayan kadınları gündeme taşımıştı. Konuyla iglili emniyet güçleri de öldürülen yerli kadınlar üzerine soruşturma sözü verdiği öğrenildi.Öte yandan geçen yıl Başbakan Justin Trudeau’nin seçim vaatleri arasında kayıp yerli kadınlarla ilgili araştırma sözü de bulunuyordu.

KANADA KIZILDERİLİLERİ

Kanada’da Eskimo İnuitler ile melez Métisler dışında kalan bütün Kanada yerlileri için kızılderili nitelemesi kullanılıyor. Kanada’da resmi olarak İlk Milletler (İngilizce First Nations) adı kullanılıyor. Kanada’da Kızılderili (Indian) adı hâlâ yasal bir terim olsa da resmî olarak kullanımı günümüzde oldukça azalmış durumda. Kanada Kızılderililerinin sayısı 2006 sayımına göre 698 bini biraz aşıyor. Şu an için Kanada tarafından kabul edilen 630 kabile, hükûmet tarafından yasal olarak tanınmakta ve bunların kabaca yarısı Ontario ile Britanya Kolumbiyası eyaletlerinde bulunmakta.

Günümüzde Kanada Kızılderililerine karşı sistemik ırkçılık (systemic racism) hâlâ uygulanmakta.

150 BİN YERLİ ÇOCUĞU ÖLDÜRÜLMÜŞ

Kanada, 1800’lü yıllarda kurulan ve 1990’lara dek varlığını devam ettiren kilise yatılı okullarında ölen ya da kaybolan 150 bin Kızılderili çocuğun başına neler geldiğini bulmak için yeni bir proje başlattı.Bunlardan son dönemdeki 6 bini için bir sonuca ulaştı. 

KİLİSENİN MECBURİ EĞİTİMİNDE 6 BİN ÇOCUK ÖLMÜŞ

Kanada’da 1996’ya kadar faaliyette olan kilise okullarıyla ilgili yayınlanan raporda, zorla yerli ailelerin elinden alınan ve mecburi eğitime tabi tutulan yerli çocuklardan 6 bine yakınının ölmüş olduğu rapor ortaya çıkmıştı. Raporu hazırlayan komisyonun başkanı “Trajediyi anlatacak kelime yok” ifadesi kullanmıştı.

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir