Home / News / OKUYUCUDAN / Makale / İslam’da Eş Seçimi
islam devleti default

İslam’da Eş Seçimi

İlk önce ümmete sorun olan bu konu ile ilgili bazı noktaları saymak istiyorum.

1.Ümmette büyük bir sorun olan ölçüsünü tutturamamak:

Hadisi şerifte şöyle buyruldu:

“Kendini hiç ölmeyecek zanneden kişinin çalışması gibi (dünya için) çalış, yarın öleceğini zanneden kişinin korkması gibi (günahlardan) kork.“  (12; Kenzü’l-Ummal, III)

Bu hadis dünya için olsun ahiret için olsun yapılacak işlerin ciddiyetle yapılmasının gerektiğine işaret ediyor. Fakat ümmet bu Hadisi tartı olarak algılıyor, dünya için çalışırsın sevabın azalır, ahiret için çalışırsın dünyadaki mülkün, rızkın azalır, kesinlikle İslam’dan olmayan bir düşüncedir.

2.İnsanlarda var olan üstünlük kompleksi, bir insanın öbür insandan üstün olması için mal veya sanat, nesep veya benzeri şeylerde hiç bir önem taşımıyor. Akıllı, zeki daha iyi olması anlamına gelemiyor. Allahu Teala şöyle buyurdu:

“Allah katında en kerim olanınız sizin en takvalı olanınızdır.”[el-Hucurât 13]

3.Asabiyet ümmete yayılmış ve evlilik konusunda da bunu çok net bir şekilde görmekteyiz. Bir Ortadoğu’dan gelen aday bir Karadeniz’de olan adayla evlenmesi imkansıza yakın bir hale gelmiş. Ümmet bölge bölge ayrılmış ve herkes kendi bölgesinden dışarı çıkamıyor gibi. Yani habis bir şey… Bu Batının bize verdi düşünce. Bu düşüncenin İslam’da yeri yok. Allahu Teala şöyle buyurdu:

 “Allah katında en kerim olanınız sizin en takvalı olanınızdır.”[el-Hucurât 13]

4.Kardeşelerimiz ve bacılarımız dış görünümüne olağanüstü ve hiç doğal olmayan bir şekilde önem veriyor. Mesela; reklamlarda sadece zayıf olan bayan güzel diye öğretiyorlar bizlere. Bacılarımız zayıf olduğu için güzel değildir. Çocuk kitaplarında çocuk yaşta bizlere öğretilen erkek kardeşlerimizin de beyaz atlı prens olmaları gibi düşünceler ve fikirler İslam’dan değildir. Bu düşünce de kötü anlamda etkilemekte ve İslam’da yeri yok. Allahu Teala şöyle buyurdu:

“Allah katında en kerim olanınız sizin en takvalı olanınızdır.”

[el-Hucurât 13]

Eş seçiminde dikkat ettiğimiz hususlar İslam’dan mı ?

Her Müslüman kadın, her Müslüman erkeğe, her Müslüman erkek de her Müslüman kadına denktir. Mal veya sanat veya nesep veya benzeri hususlarda kadın ile erkek arasındaki farkların hiçbir kıymeti yoktur. Zira bir çöpçünün oğlu, müminlerin emirinin kızına, bir berberin kızı da emirin oğluna denktir. Fakat maalesef ümmet evlilik konusunda önem verilecek noktaları unutuyor, ilk noktada yazdığım gibi ya aşırı bir şekilde dünyalık ya da aşırı şekilde ahiret için çalışan adaylar isteniyor, yani ölçüsünü tutturamıyor.

İkinci noktada yazdığım gibi, üstünlük kompleksi ümmete kadınların erkeklerin rolünü yapma istekleri ya da üniversite mezunu olan ve olmayan, olmayan ve olan birisi eşit olması mümkün değil gibi algılanıyor. Bu düşünceler İslam’da yer almamakta ama maalesef ümmet İslami yaşantıyı unutmuş durumda.

Üçüncü noktada yazdığım gibi, ümmet artık sadece ülke değil şehir değil aynı köyden insanlara evlenilmesi gerek olduğunu düşünüyor bu asabiyetçilik ümmete yakışmayan bir tablo.

Dördüncü noktada yazdığım gibi kardeşlerimiz ve bacılarımız maalesef İslam’da önem verilmeyen şeylere önem vermeye, batıdan gelen düşünceleri benimsemeye başlamış. Türkiye’de evlilik konusunda önem verilen noktalar yanlış olduğunu kanıtlamak için Türkiye’de ki boşanma istatistiklerini okudum.

Boşanma İstatistikleri 2013:

Evlenen çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre %0,6 azalarak 2013 yılında 600

138 oldu. Boşanan çiftlerin sayısı bir önceki yıla göre %1,6 artarak 125 305’e yükseldi.

Bu İstatistik Türkiye’de yaşayan Müslümanları düşündürmesi gerekiyor. Acaba biz evlilik konusunda Allah’ın bize gösterdiklerine göre mi hareket ediyoruz ya da Batının bize şırıngayla verdi zehirli düşüncelerine göre mi hareket ediyoruz?!

İslam’da Eş Seçimi:

Eş seçiminde sadece ve sadece İslam’ın verdiği çerçeve içeresinde düşünerek hareket edersek boşanma sayısı azalacağına inanıyorum. Resulullah (sav) şöyle buyurdu:

 “Size, dini ve ahlakından razı olduğunuz biri gelirse onu evlendiriniz. Eğer yapmazsanız, yeryüzünde bir fitne ve büyük bir fesat olur”. Dediler ki: Ey Allah’ın Resulü! Onda olsa da mı?” “Dini ve ahlakından razı olduğunuz biri gelirse onu evlendiriniz.” Üç kere tekrarladı. [Tirmizî]

Bir önem verilecek olan noktada da bizim için saliha ve salih bir eş seçmemiz. Allahu Teala şöyle buyurdu:

“Kötü kadınlar kötü erkeklere, kötü erkekler ise kötü kadınlara; temiz kadınlar temiz erkeklere, temiz erkekler de temiz kadınlara yaraşır. Bu sonuncular, (iftiracıların) söylediklerinden çok uzaktırlar. Kendileri için bağışlanma ve güzel bir rızık vardır.“(NÛR suresi, 26. ayeti)

Bu konunun çok farklı yönleri var. Benim burada sayamadığım kadar çok.

Bu sorunun da ortadan kalkması için ümmetin Raşidi hilafete ihtiyacı var. Batıdan gelen kötü düşünceler ve fikirlerine karşı koruyacak tek İslam devleti, Allah’ın Nizami olabilir.

Kardeşiniz;

Abdullah Can

 

Ayrıca...

bu-ramazan-ayi-hilafetsiz-gecen-son-ramazan-olsun

Bu ramazan ayı hilafetsiz, buruk geçen son ramazan olsun

İslam, hayat dolu bir nizamdır. Onda durgunluk, diğer dinlerdeki gibi kapalılık söz konusu değildir. Hayatın …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir