Home / News / HABER / TÜRKİYE / Sınır güvenliğinde ABD-Türkiye işbirliği
Biden Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek.

Sınır güvenliğinde ABD-Türkiye işbirliği

ABD, Suriye sınırı için Türkiye’ye teknolojik yardım öneriyor. Paris saldırılarından sonra dikkatler teröristlerin kolayca Türkiye’ye sızdıkları sınır bölgesine çevrilmişti.

ABD’nin, Suriye sınırını daha iyi koruyabilmesi için Türkiye’ye teknolojik yardımda bulunmaya hazır olduğu açıklandı. Washington ile Ankara arasındaki, Suriye sınırının güvenli olmayan son 98 kilometrelik bölümünün nasıl korunabileceğini konu alan görüşmelerin aylardır devam ettiği bildirildi. Söz konusu sınır bölgesi IŞİD militanları, karaborsacılar ve silah kaçakçıları tarafından Türkiye’ye giriş kapısı olarak kullanılıyor.

Suriye tarafının IŞİD’in kontrolünde olduğu sınır hattının kontrol altına alınması geçen yılın kasım ayında Paris’te düzenlenen saldırılardan sonra daha da önem kazanmıştı. Yetkililer saldırı amacıyla Avrupa’ya giden teröristlerin bu bölgeden Türkiye’ye sızdıklarını belirtiyor.

Biden’ın Türkiye temasları

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden cumartesiye kadar sürecek Türkiye ziyaretinde İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile IŞİD ile mücadele imkânlarını görüşecek. Reuters ajansının haberine göre, Amerikan İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson başkanlığındaki bir Amerikan heyeti Türk hükümetini sınır koruma teknolojileri konusunda bilgilendirmek üzere şubat ayında Türkiye’ye gidecek.

Biden Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek.

Biden Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de bir araya gelecek.

ABD’nin önereceği yöntemler arasında ‘Aerostat’ tipi keşif balonlarıyla anti tünel teknolojisi ve el yapımı patlayıcı malzemesinin teşhisi bulunuyor. Üst düzey bir yetkili, ‘Sınır güvenliği için neler yaptıklarını görmek ve Suriye sınırını daha güvenli hale getirmek için işbirliği başlatmak’ istediklerini belirtti. Türkiye sınırı 25 bin asker, beton bariyerler ve tel örgülerle koruyor. ABD Savunma Bakanı Ash Carter Kongre’de yaptığı konuşmada, ‘Türkiye’nin gedik veren Suriye sınırını daha iyi kontrol etmesi gerektiğini’ söylemişti.

‘Öncelikler gözden geçirilecek’

Öncelikler sıralamasındaki farklılık Türkiye ile ABD arasındaki diyalogu zorlaştırmaktaydı. Türkiye bölücü Kürt gruplarla mücadeleye öncelik verirken ABD, Suriye ve Irak topraklarını işgal eden IŞİD’in bertaraf edilmesine çalışıyor. Amerikalı bir yetkili Amerikan İç Güvenlik Bakanı Johnson Türkiye temasları sırasında ‘belirli önceliklerin birlikte gözden geçirilip Türkiye’nin soruna bakış açısının ve neler yapılabileceğinin değerlendirileceğini’ söyledi. Yetkili, Paris saldırısını düzenleyen teröristlerin sınırın bu bölgesini kullanmış olmalarının acilen tedbir alınmasını gerektirdiğini ifade etti.

Türkiye Paris’i kana bulayan canlı bombalardan İbrahim Abdeslam’ın 2015 yılının ocak ayında sınır bölgesinde tutuklanarak Belçika’ya iade edildiğini bildirmişti. Abdeslam Belçika makamlarınca salıverilmişti.

DW, Reuters/AG, BK

Ayrıca...

Gaziantep’te Köklü Değişim “HİLAFET” sayısını tanıttıkları için 7 Müslüman’a Gözaltı

Şanlıurfa’dan sonra Gaziantep’te de Köklü Değişim Dergisi’nin “Hilafet” kapak konulu Mart sayısını tanıttıkları ve yaptıkları …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir