Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Tunus’ta göstericiler yasak dinlemedi
islam devleti default

Tunus’ta göstericiler yasak dinlemedi

Tunus’un başkentinde sokağa çıkma yasağına rağmen gösteriler devam ediyor

Tunus İçişleri Bakanlığı’nın dün ülke genelinde ilan ettiği sokağa çıkma yasağına rağmen başkentte gösteriler düzenlendi.

Başkent Tunus’un merkeze yakın Tedamun, Kerem mahallelerinin yakını, Burc es-Sidriyye gibi çevre semtlerinde gece sokağa çıkma yasağına rağmen çeşitli protestolar gerçekleştirildi.

Başkentin en büyük fakir semtlerinden biri kabul edilen Tedamun Mahallesi ve Vadi el-Leyl bölgelerinde göstericiler sokağa çıkma yasağının başladığı dün saat 20.00’den sonra araba lastikleri yaktı, bazı yollara barikatlar kurdu. Güvenlik güçleri askeri helikopterlerin desteğiyle göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR

Yerel kaynaklar, polise taş atarak karşılık veren göstericilerden bazılarının gözaltına alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve lüks villaların olduğu Kartaca semti yakınlarındaki Kerem Mahallesi’nde de araç lastiklerinin yakıldığı ve yollara barikatlar kurularak bazı güzergahların kapatıldığı bildirildi.

Gerginlik yaşanan bölgelerin yanında kentteki önemli merkezlerde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı görgü tanıkları tarafından ifade edilirken, askeri helikopterlerin kentin belli merkezleri üzerinde kontrol uçuşları yaptığı gözlendi.

Hükümete yakın çevrelerden alınan bilgiye göre, 4 partiden oluşan koalisyon ortakları bugün Nida Tunus Parti Merkezi’nde bir araya gelecek ve yaşanan gelişmelerin çözümüne yönelik önerileri hazırlayıp Başbakan Habib es-Sıyd’a sunacak.

İŞSİZ ÜNİVERSİTELİLERİN İSYANI

Tunus’ta başkentin güney batısındaki Kasrin vilayetinde Rıda Yahyavi ve bir grup üniversite mezunu genç, 2014 yılında düzenledikleri “iş talebi” gösterileriyle valilik tarafından ilk işe alınacaklar listesine isimlerini yazdırmışlardı. Ancak geçen hafta sonu isminin hazırlanan listede olmadığını fark eden Yahyavi’nin, protesto amacıyla tırmandığı direkte elektrik akımına kapılması sonucu ölümü, hükümet karşıtı protestoları başlatmıştı. Kasrin’de başlayan gösteriler, Silyane, Sidi Bu Zeyd, Kafsa, Bace, Cendube, Kayravan, Mehdiye, Safaks, Tatavin ve Medenin vilayetlerine de yayılmıştı.

Tunus’ta resmi veriler, işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu gösterirken, bu oranın üniversite mezunları düzeyinde daha da yüksek olmasından dolayı işsizlikten yakınan gençler, ülkenin birçok kentinde sık sık yürüyüşler düzenliyor.

“Arap Baharı” rüzgarının ilk estiği ülke Tunus’ta, 17 Aralık 2010’da Muhammed el-Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yakması, devrimin fitilini ateşlemişti. Devrim, 14 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin bin Ali’nin görevi bırakarak, ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanmıştı.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir