Home / News / HABER / DÜNYA / Fransa: Savaştayız, Almanya: Hedef Avrupa

Fransa: Savaştayız, Almanya: Hedef Avrupa

Brüksel’de bu sabah meydana gelen patlamaların ardından ölü ve yaralı bilgileri her geçen saat artıyor. Gelen son resmi açıklamada, 13’ü havaalanı patlamalarında, 15’i ise metrodaki patlamada toplam 28 ölü olduğu belirtilirken medya ölü sayısını 34 olarak verdi

Belçika’ının başkenti Brüksel’deki Zaventem Havalimanı’nda iki, metroda bir adet patlamanın meydana geldiği saldırılarda ölü sayısı 34’e yükseldi. Belçika Adalet Bakanlığı ise basından, süren soruşturmaya dair bilgi geçmemesini istedi.  

BİRİ İNTİHAR SALDIRISI

Belçika televizyonu VRT havalimanındaki iki patlamadan birinin intihar saldırısı olduğunu bildirdi. RTBF televizyonu da savcılığın intihar saldrısını doğruladığını duyurdu.

Brüksel ulaştırma sözcüsü Guy Sablon’un açıklamalarına göre, metrodaki patlamada ölü sayısı 15. Havalimanındaki saldırılarda ise ölü sayısı 13 olarak bildirildi. Patlamalarda 55 yaralı olduğu kaydedildi. Yerel medya kaynakları ölü sayısını 34 olarak açıkladı.

Belçika Başbakanı Charles Michel patlama sonrasında yaptığı açıklamada, “Bu ulusumuz için kara bir gün. Sakin olmalıyız ve birlik içinde kalmalıyız” dedi. Başbakan saldırıların paris olayları ile ilgili bağlantısı konusunda net bir bilgi olmadığını kaydetti. Vatandaşların her zamankinden daha sakin olmaları gerektiğini söyleyen Belçika Başbakanı dayanışma çağrısı yaptı: “Zor zamanlardan geçiyoruz, ancak bu zorlukları birlik olarak atlatmalıyız”

FRANSA: SAVAŞTAYIZ, ALMANYA: HEDEF AVRUPA

Alman İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada saldırıların AB kurumlarının yakınlarını hedef aldığına dikkat çekerek, “Bu, sadece Belçika’ya değil, Avrupa’nın özgürlük hareketine yapılmış bir saldırıdır.” dedi.

Fransa Başbakanı da saldırılar ile sert açıklamalarda bulundu, “Savaştayız, son birkaç aydır Avrupa’da savaşa benzer olaylar yaşanıyor.” dedi.

TREN VE UÇAK SEFERLERİ DURDU VATANDAŞLARA EVDE KALIN UYARISI YAPILDI

Belçika Kriz Merkezi havalimanında iki patlama meydana geldiğini teyit etti ve vatandaşlardan evlerinde kalmalarını istedi. Brüksel’deki merkez tren istasyonunda trafik durduruldu. Avrupa başkentleri arasında sefer düzenleyen hızlı tren şirketi Eurostar, Brüksel’e giden ve şehirden gelen trenlerin seferlerinin durdurulduğunu kaydetti.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Brüksel’de toplu taşıma durduruldu.

BÖLGEYE ASKERLER GÖNDERİLDİ

Patlamaların ardından Belçika Hükümeti brüksel’e 225 ek askeri birlik gönderme kararı aldı.

AB KONSEYİ BAŞKANI TUSK: ALÇAKLIK

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Brüksel’i kana bulayan terör saldırılarına ilişkin bir açıklama yaptı. Polonyalı siyasetçi, “Bu sabah Zavantem Havalimanı’ndaki ve Brüksel’in ‘Avrupa’ bölgesinde çok sayıda masum insanın canına ve yaralanmasına mâl olan bombalı saldırılardan dehşete düştüm” dedi. Tusk, “Saldırılar, nefret ve şiddetin hizmetindeki teröristler tarafından gerçekleştiren bir diğer alçaklığa işaret ediyor” ifadesini kullandı.

MOGHERİNİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Belçika’da terör saldırılarına ilişkin değerlendirme yaparken, gözyaşlarına boğuldu.

İNGİLTERE VE HOLLANDA SINIR VE HAVALİMANLARINI ALARMA GEÇİRDİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel’deki patlamaların ardından kriz komitesini toplayacağını açıkladı.

Hollanda ordusu da havalimanı ve sınırlarda güvenlik önlemlerini artırma kararı aldı.

Paris’te havalimanlarında güvenliğin artırıldığı duyuruldu. Daha sonra Londra, Prag, Amsterdam ve Bükreş havalimanlarında da güvenlik önlemleri artırıldı.

Belga Haber Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Belçika hükümeti, ülkede alarm seviyesini patlamanın ardından en üst seviyeye çıkardı.

Brüksel Havalimanı’ndaki patlama, Paris’te 13 Kasım’daki saldırılarda 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırının baş şüphelisi Salah Abdeslam’ın yakalanmasından dört gün sonra yaşandı.

Ajanslar

Ayrıca...

Trump: Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile “tüm …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir