Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Özbekistan yurtdışındaki vatandaşlarına el attı
islam devleti default

Özbekistan yurtdışındaki vatandaşlarına el attı

Beş yıl boyunca ülkeye geri dönüş yapmayan yurt dışındaki Özbekler için vatandaşlıktan çıkarma tehdidi ile yeni çalışmalar başlatıldı

Özbek istihbaratı 5 yıl süre boyunca ülkeye geri dönmeyenlerin listesini hazırlamaya başladı.

Özbekistan’ın Fergana ilinde çeşitli nedenlerden dolayı yurt dışına giden ve 5 yıl boyunca vatanına geri dönmeyen Özbek vatandaşlarının listesinin Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk bölümüne teslim edildiği bildirildi.

Azadlık radyosu, Özbek yetkililerin bu vatandaşların listelerini yurt dışındaki Konsolosluklara araştırmak için verdiği ve bu diplomatik misyonlarda kaydı bulunmayan kişileri Özbek vatandaşlığından çıkartma sürecinin başladığını bildirdi.

Radyoya konuşan bir mahalle yetkilisi “Şimdi mahallelerde yurtdışına giden ve 5 yıla aşkın vatanına geri dönmeyenlerin ayrı listesini yapıyoruz. Bu listeleri Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Dairesine gönderiyoruz. Bu bölüm Özbekistan’ın yurt dışındaki diplomatik misyonları ile bağlanarak bu kişilerin hangi ülkede ve ne iş ile meşgul olduklarını araştırıyor. Özbekistan’a 5 yıl içinde dönmeyenlerin listesi ayrı yapılıyor. Bize üst makam yetkililerin bildirdiğine göre bu insanlara bir daha Özbekistan vatandaşlığı verilmeyecektir”, dedi.

Özbek yerel yetkilisi, şu anda yurt dışında olanların listesini milli istihbarat servisinin nasıl değerlendireceğini bilmediğini, yurt dışından gelenlerle her mahallenin kendi yetkililerinin özel toplantılar yaptığını belirtti. Yetkili bugüne kadar yurt dışından dönen birkaç Özbek vatandaşının hapse atıldığını da sözlerine ekledi.

Özbekistan’daki İslam Kerimov rejimi, dünyanın diğer ülkelerindeki vatandaşlarını kendi kontrolü altına almaya çalışan az sayıda yönetimden biri olma ünvanını koruyor. Bu tür uygulamalardan dolayı Kerimov rejimi, Özbek ve uluslararası insan hakları savunucularının sürekli olarak tepkisini çekiyor.

Ajanslar

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir