Home / News / HABER / İSLAMİ BELDELER / Tacikistan’da af çıktı, Müslümanları kapsamıyor!

Tacikistan’da af çıktı, Müslümanları kapsamıyor!

Tacikistan’da yeni af yasasında yaklaşık 12 bin kişi özgür kalacakken yeni yasa Müslüman olduğu için hapse atılanları kapsamayacak

Tacikistan meclisi Af  yasasını kabul etti.

Tacikistan meclisinin alt kanadının 24 Ağustos’ta yaptığı olağanüstü toplantıda Af yasasının kabul edildiği bildirildi. Mecliste yasa tasarısını Tacikistan Başsavcısı Yusuf Rahmon sundu. Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov Tacikistan’ın bağımsızlığının 25. yıldönümü dolayısıyla 17 Ağustos’ta Af yasa taslağını meclise göndermişti. Yasa onaylanırsa 12 bin kişi özgürlüğüne kavuşacak.

Af kapsamına giren 3 binden fazla hükümlü cezaevinden çıkacak, 4 bin kişi affedilecek, yargılaması devam eden 5 bin kişinin ise dosyası kapatılacak. ancak af kapsamına dini aşırılıkla suçlanan Müslümanlar alınmayacak.

Af yasa tasarısı ile ilgili resmi açıklama Tacikistan Cumhurbaşkanı web sitesinde 17 Ağustos tarihinde yayınlanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı idaresi Af yasa tasarısının ilk maddesi uyarınca, kadınlar ve küçük yaştakiler, 55 yaştan büyük erkekler, birinci, ikinci ve üçüncü grup engelliler, kanser hastaları, kalp hastaları, Büyük Vatanseverlik Savaşı gazileri, Çernobil gazileri af kapsamına alınacak.

Af kapsamına taksirle suç işleyenler de (örneğin trafik kazası yapanlar) yeni af yasasından yararlanacak.

Adam öldürme, terörizm ve dinde aşırıcılıkla suçlananlar, anayasal düzene ve devletin güvenliğine karşı suç işleyenler, idama mahkum olanlar, ömür boyu hapse mahkum edilenler, daha önce af kapsamında dışarı çıktıktan sonra yeniden suç işleyenler bu yeni Af yasasından yararlanamayacak.

Af yasasının hapisteki Tacik muhalifleri kapsayıp kapsayamayacağı ise açıklanmadı.

Ayrıca...

Çin’in toplama kampları nedeniyle Doğu Türkistan nüfusu hızla azalıyor

Avustralya’da yayın yapan Mercatornet’in hazırladığı rapora göre, ülkedeki Uygur nüfusu, bu kampların kurulduğu 2017’den bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir